Linkovi

Ogorčenje - novi roman Philipa Rotha


U svom najnovijem romanu Ogorčenje Philip Roth, autor s preko pedeset godina spisateljskog staža, piše o jedincu jednog košer mesara iz New Jerseya. Radnja se događa 1951. godine tijekom Korejskog rata, a glavni junak odlazi na studij u Ohio s nadom da će pobjeći od obiteljskog posla, zaštitnički nastrojenog oca i poziva za vojsku.

Pripovjedač ovog kratkog Rothovog romana je Marcus Messner, savršen sin, "mudar, odgovoran, marljiv, radišan i odlikaš u školi". Nikad ne izaziva neprilike, nikad ne pije, nikad ne puši i nikad ne ostaje kasno vani. Radi u košer mesnici svog oca i voli svoje roditelje. Međutim, sve to nije dovoljno da ga poštedi apsurda života odrasle osobe. Marcus je prvi u svojoj obitelji koji pohađa fakultet, što bi samo po sebi trebalo veseliti njegova oca, međutim, umjesto toga ispunjava ga tjeskobom. Sjevernokorejci su upravo prešli 38. paralelu, Sjedinjene su Države požurile u rat. Mogućnost da će mu sin dobiti poziv za vojsku starijeg Messnera dovodi do očaja i paranoje. Marcus napušta fakultet u blizini roditeljske kuće i seli na drugi u jednom malom mjestu u Ohiou udaljenom 500 milja.

U sljedećem ulomku autor Philip Roth čita dio romana u kojem se Marcus prisjeća svojih dana u New Jerseyu: "Moj je otac na sebi imao pregaču svezanu oko vrata i iza leđa i ona je uvijek bila krvava. Svježa pregača uvijek umrljana krvlju sat vremena nakon otvaranja trgovine. Moja majka je također bila prekrivena krvlju. Jednog dana, dok je rezala komad jetrica s nožem koji vam posiječe ruku ako meso ne pritisnete dovoljno čvrsto, porezala si je dlan i morala je ići u bolnicu gdje su joj ranu zašili s dvanaest bolnih šavova. Oprezan i pažljiv koliko sam to pokušavao biti, porezao sam se desetke puta i morali su mi stavljati flastere. A otac bi me onda ukorio upitavši gdje su mi bile misli dok sam radio s nožem. Odrastao sam s krvlju. S krvlju, masnoćom i brusevima za noževe i strojevima za rezanje mesa, s amputiranim prstima, odrezanim dijelovima prstiju tri ujaka, kao i mog oca. Nikad se na to nisam naviknuo i nikad to nisam volio".

Ostatak ovog romana događa se unutar sljedeće godine dana junakova života. Na fakultetu u Ohiou Marcus praktički mrzi sve oko sebe. Njegovi cimeri mu onemogućuju da uči, nastavnici su ili odveć "uštogljeni" ili odveć "jednostavni", studentske bratske udruge su odvratne, ljudi u klubu u kojem radi su antisemiti, a traženja fakultetske crkve vrijeđaju njegov ateizam. Ukratko, on živi u konstantnoj vatri ogorčenja. I možda je najuznemirujući dio to što je u pravu, ali je istovremeno odveć mlad i naivan da bi shvatio kako je biti u pravu vrlo često posve irelevantno.

Pišući ovaj roman Philip Roth se – kako kaže – poslužio svojim iskustvom studenta u Pennsylvaniji pedesetih godina. Kaže kako je tek mnogo godina kasnije, nakon što je vidio kako se život mladih na fakultetima drastično izmijenio, shvatio koliko je bio ograničen u tim svojim danima: "Nisam promatrao običaje i pravila ponašanja, prema kojima sam živio kao student, kao neopravdano restriktivne i represivne. Naknadno sam ih počeo tako promatrati. Odnosno sad kad se život temeljito izmijenio za studente na fakultetima, shvatio sam koliko smo mi bili stisnuti i zauzdani i kako nas se stalno nadgledalo tako da sam to jednostavno prihvatio kao činjenično stanje 1951. godine".

Nekoliko stranica prije kraja ovog romana dolazi do iznenađujućeg obrata. Čitatelj odjednom spoznaje da nam ovu cijelu fakultetsku priču pripovijeda mrtvi Marcus koji je poginuo u Korejskom ratu. Novi roman Philipa Rotha Ogorčenje objavila je izdavačka kuća Houghton Mifflin iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG