Linkovi

Condoleezza Rice u nedjelju na Srednjem istoku


Državna tajnica Sjedinjenih Država, Condoleezza Rice, kreće u nedjelju na put na Srednji Istok. Dio je ovo nastojanja washingtonske diplomacije da se postigne prekid borbi između Izraela i militanata Hezbollaha u Libanonu. Državna će se tajnica prije svog puta susresti s diplomatima iz Saudijske Arabije

Gospođa Rice kaže da administracija predsjednika Busha razumije kako je važno što prije prekinuti nasilje, ali da u isto vrijeme smatra da je trenutačni prekid vatre bez solidnog političkog pregovora, nerazuman korak: «Mi bez daljnjega želimo kraj trenutačnom nasilju i mi to želimo čim je prije moguće. Ali i više od toga, mi želimo riješiti problem koji je uzrok ovom nasilju kako bi se jednom za svagda postigao mir u ovom području. Jednostavni prekid vatre bi samo dao lažnu nadu jer bi nas najvjerojatnije vratio tamo gdje smo bili i prije, a to je da teroristima damo priliku da ponovo nastave s raketiranjima kad god to požele i da nastave s teroriziranjima nevinog stanovništva ove regije» kaže Condolleeza Rice.

Državna tajnica će ciljeve Sjedinjenih Država, ciljeve postizanja trajnog mira, imati u vidu i za vrijeme svog puta kada se bude sastala i razgovarala s izraelskim premijerom Ahud Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmoud Abbasom. Imat će ih u vidu i za vrijeme razgovora u Rimu s dužnosnicima grupe koja je stvorena s ciljem podrške sadašnje libanonske vlade izabrane demokratskim putem.

Prije puta, Condoleezza Rice će se pridružiti predsjedniku Bushu u razgovorima s Ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije, princom Saud al-Faisalom i vođom saudijskog Nacionalnog odbora za sigurnost, princom Bandar bin Sultanom. Predsjednik Bush i dalje odbija mogućnost prekida vatre bez uklanjanja članova militantne grupe Hezbollah iz južnog dijela Libanona iz kojeg bi mogli nastaviti s napadima na izraelski teritorij. On isto tako želi da Sirija i Iran prestanu podržavati Hezbollah.

Državna tajnica Rice dodaje da su susjedne zemlje koje okružuju Siriju jasno dale do znanja da se njihovo mišljenje o ekstremizmu razlikuje od onog kojeg ima vlada u Damasku: «Sirija mora donijeti odluku. Da li žele biti povezani s aktivnostima koje potpomažu jačanje ekstremizma u ovoj regiji ili će biti dio arapske zajednice koja se složila da je ekstremizam jedan od glavnih problema te regije?», kaže gospođa Rice.

Ona dodaje da joj se počinje ukazivati moguće političko rješenje problema, ali da se nažalost ništa neće moći riješiti preko noći. Ovaj će put, kaže ona, biti naporan.

XS
SM
MD
LG