Linkovi

Republikanski političari u vrtlogu skandala


Američka republikanska stranka poljuljana je još jednom seksualnim skandalom. Ovaj put radi se o guverneru Južne Karoline, Marku Sanfordu, koji se spominjao kao mogući predsjednički kandidat ove stranke na izborima 2012 godine. No njegovo priznanje izvanbračne afere sa jednom ženom u Argentini, dovelo je u pitanje njegovu političku budućnost. Ovo je samo posljednji u nizu udaraca za republikansku stranku koja se pokušava oporaviti nakon prošlogodišnjih izbornih gubitaka.

Američka politička scena ponekad izgleda kao sportska arena, u kojoj svi promatraju razvoj događaja. Ovog tjedna glavna atrakcija bio je guverner Južne Karoline, Mark Sanford. Nakon što se nekoliko dana spekuliralo o tome gdje se guverner nalazi, on se vratio sa tajnog puta u Argentinu, te održao dirljivu konferenciju za tisak u kojoj je priznao svoju izvanbračnu aferu: "Svojim sam postupcima povrijedio nju, sve vas, moju suprugu, i moje sinove", rekao je Sanford.

Sanford, inače konzervativni republikanac, bio je kongresnik iz Južne Karoline, te je dva puta bio izabran za guvernera te savezne države. Njegovo priznanje nije naišlo na odobravanje njegovih konzervativnih pristaša, koji mu zamjeraju izvanbračnu aferu, budući da se Sanford predstavljao kao dobar kršćanin i uzoran građanin. Sanfordovo priznanje dolazi samo nekoliko dana nakon što je republikanski senator iz Nevade, John Ensign također priznao da je prevario svoju suprugu, i to sa jednom od svojih bivših uposlenica: "Prekršio sam svoje bračne zavjete. To je apsolutno najgora stvar koju sam ikada u životu napravio".

Kao i Sanford, senator Ensign bio je jedan od potencijalnih republikanskih kandidata za izbore 2012 godine. Politički skandali dolaze u vrijeme kada čelnici republikanske stranke pokušavaju oživjeti stranku, nakon poraza na predsjedničkim izborima 2008, te gubitka kontrole nad kongresom na izborima 2006.

Čelnik republikanaca u zastupničkom domu Kongresa, John Boehner pokušao je promijeniti temu, kada su ga pitali hoće li ova dva skandala naštetiti republikanskoj stranci. No, politički konzultant Matt Mackowiak kaže je vrlo vjerojatno da će, barem u kratkoročnom smislu, stranka pretrpjeti štetu zbog ova dva skandala: "Glasači ne obraćaju previše pažnje kada su u pitanju pojedinačni slučajevi, no, mislim da počnu obraćati više pažnje kada primijete opetovano ponašanje. Mislim da je najveći problem to što ovakve situacije narušavaju povjerenje koje su glasači možda imali u sposobnost republikanaca da ponovno izgrade svoju stanku".

Nedavna istraživanja javnoj mijenja pokazala su da, premda je predsjednik Barack Obama osobno i dalje vrlo popularan, podrška njegovoj ekonomskoj politici opada. Ovakve statistike ukazuju na činjenicu da republikanci možda uspijevaju uvjeriti javnost da predsjednik troši previše novca iz državnog proračuna, te da proračunski deficit izmiče kontroli.
No, konzultant Matt Mackowiak kaže da pažnja javnosti koja je trenutno usredotočena na bračne nevjere guvernera Sanforda i senatora Ensigna prijete da ugrozi republikanske napore k skretanju momentuma u svoju korist: "Amerikanci možda ne podržavaju republikanske prijedloge za rješenje ove krize, no oni imaju sve više pitanja o prijedlozima predsjednika Obame i demokratskog Kongresa. No, ovi trenutni skandali odvrću pažnju od ozbiljnijih pitanja kao što su zdravstveni sustav i klimatske promjene. Umjesto toga, pozornost je sada uperena na dvije osobe koje su pogriješile u svojim osobnim životima".

Naravno, nisu samo republikanci imali problema zbog seksualnih skandala. Bivši pretendent na predsjedničku kandidaturu demokratske stranke John Edwards jedan je od demokrata koji su imali problema zbog sličnih skandala. Dodajmo tome i bivšeg guvernera New Yorka, Elliota Spitzera, koji je podnio ostavku u ožujku prošle godine, nakon što ga se dovelo u vezu sa jednom prostitutkom.

XS
SM
MD
LG