Linkovi

Obamin govor u Kairu - poziv na novi start


Predsjednik Obama naišao je na topao doček na Sveučilištu Kaira te na pozitivne komentare brojnih studenata koji su nazočili govoru. No nisu samo studenti bili impresionirani predsjednikom. Hassan Nafaa professor je političkih znanosti. On smatra da je predsjednikov govor bio vrlo uravnotežen: "Njegova je poruka bila usmjerena svima. Vjerujem da je poruka ta da su Sjedinjene Države voljne otvoriti novo poglavlje s muslimanskim svijetom, s arapskim svijetom".

Predsjednik Obama pozvao je na uspostavu novih odnosa između muslimana diljem svijeta i Sjedinjenih Država, odnosa temeljenog na zajedničkom poštivanju i razumijevanju, a ne sumnji. Khaled Maeena glavni je urednik dnevnika na engleskom, Arab News, koji se izdaje u Jeddah, u Saudijskoj Arabiji. On je oduševljen: "Bio sam oduševljen ne samo izborom riječi već i primjerima koje je koristio te njegovom iskrenošću zato što je rekao muslimanskom svijetu, da je voljan sastati se s tim ljudima, ali u isto vrijeme, i oni se moraju promijeniti".

Sudeći prema komentarima nakon govora predsjednikova otvorenost dobro je prošla kao i uviđavni ton predsjednika Obame o islamu. Činjenica da je predsjednik započeo svoj govor tradicionalnim arapskim pozdravom, da je nekoliko puta citirao Kuran, da je pohvalio doprinos islamskog svijeta povijesti, sve to dovelo je do snažnog pljeska publike.

Nehad Abolkomsan, čelnica egipatskog Centra za ženska prava, posebno je zadovoljna predsjednikovim fokusom na ženska prava: "U načelu, njegovo isticanje ženskih prava nešto je vrlo vrijedno za vas".

Abolkosman vjeruje da se riječi predsjednika Obame mogu pretočiti u konkretne razvojne projekte. Mnogi su ohrabreni pozivima predsjednika Obame za demokratizaciju, odgovornost vlade narodu i poštivanje ljudskih prava. Egipatski zakonodavac Hazem Mansour kaže da treba vidjeti hoće li Sjedinjene Države nastaviti s dugogodišnjom podrškom diktatora u regiji ili će slušati što narod želi: "Narodi na Srednjem istoku teže ka stvarnoj demokraciji, stvarno pravednim izborima, istinski slobodnom životu i pravu na slobodu izražavanja, čitanja novina, učlanjenja u bilo koju stranku, bez zatvora, vojnih tribunala i slično".

Manrsour je neovisni član parlamenta, ali de-facto zastupa zabranjeni pokret Muslimansko bratstvo. Predsjednik Obama nije se ustručavao govoriti o kontroverznim pitanjima kao što je potreba za suzbijanje ekstremizma među muslimanima te blokiranje iranskih nuklearnih ambicija. Ipak, pitanje koje izaziva najviše emocija jest arapsko-izraelski sukob. Mnogi u Kairu vjeruju da je predsjednik bio nepristran, no ima i onih koji vjeruju da je još uvijek skloniji Izraelu. Neki se pitaju hoće li predsjednik Obama prijeći s riječi na djela u slučaju neslaganja s Izraelom, al i u po nizu drugih pitanja kojih se dotakao u govoru.

XS
SM
MD
LG