Linkovi

Psihološke posljedice ratovanja


Od 2003. godine u Iraku je služilo 425 tisuća Amerikanaca. Prema podacima stručnjaka za vojnu medicinu, svaki šesti ratni veteran tuži se na depresiju, napetost ili na sindrom post-traumatskog stresa. Ovaj val psiholoških problema obnovio je zanimanje za štetne posljedice rata po ljudski mozak.

Joshua Heppel radi kao redar u jednom baru u Louisiani. Provjerava osobne iskaznice i održava red. Prije tri godine 26-godišnji Josh Heppel je bio vojnik u Iraku. "U Iraku sam ozlijedio rame. Posljedice te ozljede još uvijek osjećam, ali nekako se nosim s tim", kaže Heppel.

Radi se o tjelesnoj povredi koja je još uvijek vrlo vidljiva. Međutim, glavni problem ratnih veterana poput Josha Heppela su povrede koje se ne vide, one psihološke prirode. Jennifer Vasterling iz američkog Ministarstva za vojne veterane provela je istraživanje čiji su rezultati nedavno objavljeni u strukovnom časopisu Američke medicinske udruge. Istraživanje je usporedilo moždane funkcije 600 vojnika koji su se vratili iz Iraka s 300 vojnika aktivnog sastava koji nisu bili u ratnoj zoni. "Uočili smo različite trendove. U nekim parametrima nije bilo promjena, a u nekim drugima, naročito po pitanju memorije i koncentracije, primijetili smo negativne efekte", kaže Vasterling.

Za veterana Josha Heppela negativne posljedice ublažene su jednom pozitivnom koju je uvježbao na bojištu – brzom reakcijom. "Morate uvijek biti obazrivi i motriti što se događa u vašem okruženju jer ne znate što će se dogoditi. To je jedini način kako možete preživjeti", kaže Heppel.

No istraživanje pokazuje da takvo ponašanje, naučeno na bojišnici, često rezultira agresijom prema drugoj osobi. Također, ono dovodi do prikrivanja emocija i nemogućnosti opuštanja. Zbog takvih ratnih posljedica civilni život vojnog veterana često postaje vrlo težak. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Američke medicinske udruge ukazuje na važnost programa tranzicije za vojnike koji se vraćaju s ratišta. Istraživanje također savjetuje pozorno praćenje mentalnog zdravlja onih vojnika koji su još uvijek na bojišnici, a uskoro se vraćaju kući.

XS
SM
MD
LG