Linkovi

Seksualno obrazovanje u američkim školama


Bristol Palin, sedamnaestogodišnja kći republikanske dopredsjedničke kandidatkinje Sarah Pelin, jedna je od oko 750 tisuća američkih tinejdžerki koje zatrudne svake godine. Četiri od svakih pet ovih trudnoća nisu planirane. Većina američkih škola pruža svojim učenicima neku vrstu seksualnog obrazovanja, koje je većinom stavlja naglasak na apstinenciju i spriječavanja seksualno prenosivih bolesti, mada neki od ovih programa takodjer uključuju i podučavanje o kontracepciji. No, društveni i kulturni pritisci češći su čimbenici koji utječu na to hoće li tinejdžeri postati seksualno aktivni ili ne, i kao rezultat toga možda zatrudnjeti. Roditelji i obrazovni djelatnici traže načine da spriječe tinejdžerske trudnoće.

Majčinstvo nikada nije lagano, no majčinstvo je natjeralo tinejdžerku Faliciu Barajas da odraste vrlo brzo. Bilo joj je samo 17 godina kada je rodila kćer Zoe. Sjeća se da je u to vrijeme mislila da je odgajanje novorođene bebe, dok je još uvijek samu sebe smatrala djetetom, bilo strašno: "Bilo je to iskustvo prepuno izazova, jer nisam znala što da radim, i kako će to sve na kraju ispasti. Bila mi je užasna pomisao da sam trudna."

Dvije i pol godine kasnije njena je priča vrlo uspješna. U svibnju je završila srednju školu, i planira krenuti na fakultet ove jeseni. Kaže da su joj podrška njenog partnera, oca njene kćerke, kao i njene obitelji pomogli da se održi na pravom putu: "Zoin otac je vrlo angažiran na njenom odgoju, a podržavao je i mene i poticao me da ostanem u školi. Moja mama i baka čuvale su Zoe i pomagale me savjetima, što je bilo odlično."

No, njena priča nije uobičajena. Trudnoća je vodeći razlog zbog kog djevojke napuštaju srednju školu, a manje od jedne trećine ih se vrati natrag. Najčešće ove djevojke, kao i njihova djeca, žive u siromaštvu i na socijalnoj pomoći. Najveća stopa trudnoća kod tinejdžerki je medju djevojkama latino američkog podrijetla, i dvostruko je veća nego među bilo kojom drugom manjinom u Sjedinjenim Državama. U Denveru, oko 80 posto svih trudnica u dobi od 15 do 17 godina, čine djevojke latino američkog podrijetla. Organizacija za prevenciju trudnoće medju tinejdžerkama iz Denvera radi na tome da se ove statistike promjene.

Oko 35 djevojaka i njihovih roditelja došli su na skup kojeg je organizirala skupina Latinas of Vision, jedan od ogranaka organizacije za prevenciju trudnoće medju tinejdžerkama. Ukupno šest organizacija udružile su snage u ovom partnerstvu, te nude predavanja, posebne radionice za roditelje, te diskusije u učionicama. Cilj svih ovih progama je odvratiti mlade djevojke, latino američkog podrijetla, od prerane trudnoće.

Kenia Morales, koordinator pri ovoj organizaciji, objašnjava da latino djevojke pružaju informacije drugim djevojkama iz njihove zajednice, što je odličan način da se dopre do ovih mladih djevojaka. To je ono što nam treba, da članovi ove zajednice pomažu drugim članovima te iste zajednice, dodaje ona.

Program ide i dalje od osnovnog seksualnog obrazovanja, te uči djevojke aktivizmu. Prošle godine, članice grupe Latinas of Vision govorile su pred školskim odborom o potrebi distribucije kondoma. Također su održale i infomativno okupljanje u svojim školama na temu trudnoće medju tinejdžerkama.

Srednjoškolku Diane Amaya odgojila je samohrana majka. Kaže da ovaj program djevojkama pruža vrlo važne lekcije, a među njima i kako se zaštititi od neželjene trudnoće, kako biti dio zajednice, i sudjelovati u svakodnevnom životu te zajednice.

Ove godine, Amaya i njeni prijatelji se nadaju da će izdati časopis, i nastavit s držanjem govora o potrebi distribucije kondoma u školama.

I, dok je s učenicima lako razgovarati o ovim temama, to nije baš lagan pothvat kad su u pitanju njihovi roditelji, kaže Selena Garcia, voditeljica programa za roditelje, dodajući da je seks neugodna tema za većinu obitelji. A za obitelji latino američkog podrijetla, koje su većinom katoličke vjeroispovjesti, ova tema je osobito teška. Mnoge obitelji, objašnjava Garcia, ne očekuju da će ikada morati razgovarati o seksu prije braka: "Roditelji su vrlo zabrinuti, jer mnogi od njih dolaze iz sela u Meksiku, i razmišljaju na drugačiji način. Oni očekuju da će im se djeca udati i tek onda imati djecu, dakle na tradicionalan način."

Garcia dodaje da ona potiče roditelje da razgovaraju sa svojom djecom o tome što se od njih očekuje, ali da ih istovremeno i savjetuju ukoliko djeca odluče stupiti u sekusalne odnose ranije.

Felicia Barajas imala je seksulano obrazovanje u srednjoj školi, ali samo o seksualno prenosivim bolestima, a ne o trudnoći. Kaže da je raduje što sve više informacija dopire do mladih ljudi, naročito djevojaka latino američkog podrijetla. Dodaje da misli da bi takva vrsta obrazovanja trebala početi i prije srednje škole, jer mladi ljudi sve ranije počinju stupati u seksualne odnose.

Partnerstvo za prevenciju, dvogodišnji probni program, prikupio je podatke za prvu godinu u svibnju, te se očekuje da će u ovom mjesecu objaviti prve rezultate.

XS
SM
MD
LG