Linkovi

Sigurnosna doktrina  Sjedinjenih Država


Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones je svoj mandat počeo reorganizacijom Vijeća za nacionalnu sigurnost i Ministarstva domovinske sigurnost. Odlučio ih je ujediniti kako bi se uspostavio efikasniji organizacijski okvir za rješavanje domaćih i stranih sigurnosnih problema: "Identificirao sam neke od višestrukih prijetnji, koje su konstantne. Svaki dan bavimo se istovremeno barem sa njih šest. Riječ je o asimetričnim prijetnjama, koje se pojavljuju u nekoj vrsti valova, periodično. Drugačije su od prijetnji iz prošlog stoljeća".

Od tradicionalnih problema s kojima se obično bave savjetnici za nacionalnu sigurnost tu su, u ovom trenutku, ratovi u Afganistanu i Iraku, kriza u Pakistanu, globalni terorizam i nuklearni programi Irana i Sjeverne Koreje. No, kaže James Jones, tu su i 'ne-tradicionalne prijetnje: "Nije sve rat i terorizam. Tu je i problem širenja nuklearnog naoružanja, klimatske promjene, energetska situacija, sigurnost u kibernetičkom prostoru, krijumčarenje ljudi, narko-terorizam i brojni drugi".

Uz sve to, Sjedinjene Države – a pogotovo njihova vojska - trebaju biti spremne za humanitarne akcije u inozemstvu, u slučaju prirodnih i drugih katastrofa. James Jones kaže da su strane vlade danas spremnije surađivati s Washingtonom nego za administracije Georgea Busha: "Angažman sa svijetom bit će ponešto drugačiji nego prije. No, Sjedinjene će Države biti pouzdan partner, svoje će prijatelje i saveznike tretirati s poštovanjem koje oni i zaslužuju. Problemi koji su pred svima nama su ogromni".

James Jones je inače umirovljeni marinski general. Bio je, među ostalim, i zapovjednik Marinskog korpusa te zapovjednik svih snaga NATO saveza. U mirovini je bio tek 23 mjeseca – nakon čega je prihvatio poziv predsjednika Obame da se pridruži njegovoj administraciji u svojstvu savjetnika za nacionalnu sigurnost. Kaže da je na novom poslu najteže razdvojiti ozbiljne prijetnje od onih koje su zaista kritične i kojima se treba istog časa baviti: "Najteže je odrediti svojevrsnu hijerarhiju tih prijetnji i problema, u odnosu na tekuće događaje u svijetu. Treba odgonetnuti globalni ritam njihova pojavljivanja. Treba ih staviti u kontekst naših nacionalnih interesa, te odrediti koja se vladina agencija ili ministarstvo treba baviti s određenim problemom".

Ovo posljednje je jedan od glavnih zadataka predsjednikova savjetnika za nacionalnu sigurnost – koordinirati rad oružanih snaga, diplomacije, obavještajnih službi kao i niza civilnih ustanova američke vlade. Savršenstvo nikada nećemo dostići, kaže ovaj umirovljeni marinac, 'ali možemo probleme spriječiti, možemo ih držati na odstojanju, što dalje od naše zemlje.' 'Zato su Sjedinjene Države i angažirane na svim stranama svijeta' – rekao nam je savjetnik predsjednika Obame za nacionalnu sigurnost James Jones.

XS
SM
MD
LG