Linkovi

Poligamija u Teksasu


Socijalne službe savezne države Teksas su s ranča Yearn for Zion uklonile oko 400 djece te ih stavile pod zaštitu vlasti. S djecom je ranč napustilo i oko 130 žena. Slijedi razgovor s jednom od njih.

Ranč pripada Fundamentalističkoj crkvi Isusa Krista Svetaca posljednjih dana – sekti koja se prije sedamdesetak godina odvojila od Mormonske crkve. Problem je bio u tome trebaju li mormoni nastaviti prakticirati poligamiju – što je glavna mormonska struja odbacila krajem 19. stoljeća. Sekta poligamista u jugozapadni se Teksas, u blizini mjesta Eldorado, doselila 2004. godine iz države Utah. Posjed od nekih 700 hektara nalazi se razmjerno daleko od naseljenih područja, a njegovi stanovnici rijetko dolaze u kontakt sa drugim građanima.

Razgovarali smo s Carolyn Jessop koja je u ovoj sekti provela 35 godina i bila je svojedobno udana za Merilla Jessopa, koji je važio za vođu zajednice u Eldoradu: "Život na ranču bio je obilježen tiranijom i konstantnim strahom" – kaže Carolyn Jessop. Dodaje da su joj jednom rekli da 'kada dođe na njega, nema izlaska'.

"Uvijek smo bili pod prismotrom i kontrolirani. Svako je špijunirao drugoga. Bilo je kao u policijskoj državi. Niste mogli donositi vlastite odluke. Nisam kontrolirala što se događa meni i mojoj djeci. Bilo je grozno", kaže Carolyn.

Kad joj je bilo 18 godina, Carolyn Jessop je bila prisiljena da se uda za 50-godišnjeg Merrilla Jessopa, čime je postala njegova četvrta žena. Prije pet godina, Carylin Jessop pobjegla je sa svoje osmoro djece s ranča u državi Utah – neposredno prije no što se ova poligamistička sekta trebala preseliti u Teksas. Nakon toga napisala je knjigu o životu u sekti. Kaže da je život za mlade djevojke koje su u sekti svake godine sve teži.

XS
SM
MD
LG