Linkovi

Američka predsjednička utrka se zahuktava


Američka predsjednička kampanja uskoro će značajno pojačati svoj tempo. Prema anketama javnog mnijenja, demokrat Barack Obama trenutno ima samo malu prednost nad republikancem Johnom McCainom.

Stoga su nadolazeće konvencije važne za oba kandidata. Andrew Kohut direktor je istraživačkog centra Pew. On kaže da mnogi glasači ne pridaju previše pažnje kandidatima prije njihovih stranačkih konvencija: "Konvencije su vrlo važne jer na njima glasači imaju prilike vidjeti predsjedničke kandidate izbliza, i jasno im je da im je ostalo relativno malo vremena za donošenje odluke. A za McCaina to bi zaista moglo biti vrijeme kada bi mogao dobiti prednost zbog medijske izloženosti koje do sada u svojoj kampanji nije imao dovoljno".

Demokrati će svoju konvenciju održati u Denveru, u državi Kolorado, u posljednjem tjednu kolovoza. A republikanci svoju tjedan dana kasnije u Minneapolis-St. Paulu u Minnesoti. Oba kandidata nakon konvencija očekuju skok u anketama javnog mnijenja s kojim će ući u izbornu kampanju na nacionalnoj razini - između rujna i konačnih izbora 4. studenog.

Norman Ornstein politički je stručnjak pri Institutu American Enterprise u Washingtonu. On očekuje da će predsjednička utrka ostati tijesna i kaže da će se oba kandidata na svojim konvencijama sučeliti s određenim izazovima: "Tako će vjerojatno i ostati jer na ovim se izborima zapravo radi o tome može li Obama moći prijeći prag prihvatljivosti kod glasača u vrijeme kada američki građani žele promjenu. McCain nije obnašao predsjedničku dužnost, no Amerikanci smatraju da će on nastaviti s trenutnom politikom administracije predsjednika Busha".

Očekuje se da će oba kandidata najaviti svoje dopredsjedničke kandidate prije početka konvencija. Niti jedan od kandidata nije dao jasnije naslutiti tko će oni biti. Konvencije, koje će trajati četiri dana, dat će i Obami i McCainu priliku da se ponovno predstave svojim glasačima, kao i da bace negativnu sjenu na svojeg suparnika.

Peter Brown bavi se anketama o ovoj predsjedničkoj utrci na sveučilištu Quinnipiac u Connecticutu: "U američkoj politici postoji opće poznata istina po kojoj će kandidat koji će prvi moći okarakterizirati i sebe i svog suparnika pobijediti na izborima. Ovi su izbori zapravo o Baracku Obami i pitanje je koji će od njih dvojice biti taj koji će okarakterizirati senatora Obamu prvi i na bolji način, senator Obama ili senator McCain".

Senator McCain sučeljen je s izazovom određenog političkog distanciranja od predsjednika Busha, kojeg – prema javnim anketama - i dalje prati niska popularnost među glasačima. No, i senator Obama ima problema. Anketar Andrew Kohut kazao za Glas Amerike da Obama i dalje ima teškoća u pridobijanju nekih pristaša njegove bivše suparnice u predsjedničkoj utrci, Hillary Clinton: "Pristaše Hillary Clinton još nisu u potpunosti prihvatili Baracka Obamu. Samo 72 posto njih izjasnilo se da će glasati za Obamu, dok je oko 85 posto pristaša bivših McCainovih suparnika uz njega. Dakle, posao za Obamu još nije završen".

Senatorica Clinton imat će značajnu ulogu na demokratskoj konvenciji gdje će održati govor, kao i njen suprug, Bill Clinton, te Michelle Obama. Senator Obama će službeno prihvatiti predsjedničku nominaciju svoje stranke posljednje večeri konvencije na nogometnom stadionu u Denveru. Na konvenciji republikanske stranke u Minnesoti govorit će predsjednik Bush, ali na njenom početku, kako bi se glasači mogli usredotočiti na republikanskog kandidata, senatora McCaina, i njegovog kandidata za dopredsjednika, kojeg tek treba izabrati.

XS
SM
MD
LG