Linkovi

Polarni medvjedi zaštićeni zakonom


Vlada Sjedinjenih Država ovoga/prošlog je tjedna dodala polarne medvjede na listu ugroženih životinja, u skladu sa Zakonom o ugroženim vrstama. Vladini znanstvenici obrazložili su svoju odluku navodeći trendove zatopljavanja i gubitka ledenih površina u morima kao glavne kao glavne prijetnje bijelim medvjedima, inicirajući tako raspravu oko toga da li bi trebalo regulirati stakleničke plinove kako bi se spasila ova vrsta i njen habitat.

Za mnoge pobornike očuvanja okoline, polarni bijeli medvjed je postao simbolom zabrinutosti oko globalnog zatopljavanja. Terenska istraživanja i satelitske slike zabilježene u rasponu od 1979.-e do 2007. godine svjedoče o neprestanom smanjivanju površine arktičkog leda. Američki ministar unutrašnjih poslova Dirk Kempthorne kaže: "Zbog svoje osjetljivosti uzrokovane gubitkom staništa, polarni bi medvjedi, po meni, mogli postati ugroženi u skoroj budućnosti – za 45 godina".

Američka je vlada izvijestila da je količina arktičkog leda u protekloj godini pala na najnižu razinu do sada ikada zabilježenu satelitom. Ekologinja Cynthia Rosenzweig kaže: "Polarnim je medvjedima potreban led kako bi mogli doći do hrane iz vode. Bez leda niti mladunčad niti roditelji nemaju pristup svom izvoru hrane".

Tri ekološke grupe tražile su da se polarne medvjede proglasi ugroženima još prije tri godine. Oni tvrde da je američka vlada odlagala donošenje ove odluke kako bi izbjegla sučeljavanje s problemom globalnog zatopljavanja. Dirk Kempthorne kaže da se ovo proglašenje temelji na znanosti i da ne bi trebalo “otvoriti vrata” reguliranju isparavanja stakleničkih plinova: "Želim jasno naglasiti da ova klasifikacija neće zaustaviti globalne klimatske promjene niti spriječiti otapanje morskog leda".

Ekološka organizacija Greenpeace optužuje vladu za pokušaj smanjivanja zaštite arktičkog habitata. Dok je populacija polarnih medvjeda porasla do oko 25 tisuća u 40 godina, vladini znanstvenici tvrde da bi globalno zatopljavanje moglo dovesti do toga da polarni medvjedi postanu ugrožena vrsta za samo tri desetljeća.

XS
SM
MD
LG