Linkovi

Pelham 1-2-3  - novi film Denzela Washingtona i Johna Travolte


Walter Garber je kontrolor prometa za ogromnu mrežu njujorške podzemne željeznice. Uobičajeno, njegovo radno vrijeme prođe u rješavanju pitanja pokvarenih vlakova subwaya, iskakanja vagona iz tračnica, zaglavljenim prometnim signalima i sličnom. No, kad jedan od njegovih vlakova stane usred tunela bez ikakvog vidljivog razloga, on ubrzo shvati da taj dan nije uobičajen.

Vlak je pod prijetnjom pištolja oteo napadač koji sada kao taoce drži sve putnike. Garber se zatekne u središtu zbivanja jer je napadač - koji se naziva Ryder - voljan razgovarati samo s dispečerom kojemu iznosi pojedinosti svojih zahtjeva, potkrijepljene prijetnjama smrtonosnim nasiljem.

Redatelj Tony Scott kaže da je za njega bio pravi izazov napraviti film napet gledateljima jer dvojica suparnika provedu velik dio filma razgovarajući putem radija: "Bilo mi je teško napraviti ovaj film: dvije trećine filma dvojica glavnih likova su na telefonu. Dakle, trebalo je naći načina da se održi napetost".

Kao što je učinio u svojim ranijim filmovima "Top Gun" i "Crimson Tide", Scott se uzdao više u realističnost scena nego u digitalne efekte. Njegovi se glumci stoga nađu u vagonima stvarnog subwaya i na tračnicama u pravim tunelima.

"Grad je bio treći glavni lik filma, i to vrlo važan lik. Film i počinje frenetičnom scenom koja budi zebnju. Mislim da sam uspio gradu dati vrlo jak karakter snimajući ga na način koji nije bio korišten ranije. Film mi je u tom smislu bio poput slikarskog platna na kojemu se prelazi od bučne utrobe - mreže podzemne željeznice - do mirnoće i tišine kontrolnog centra", tvrdi Tony Scott.

Denzelu Washingtonu to je četvrti film s redateljem Scottom. U ovom mu je, međutim, kako kaže, izazov bio glumiti ne policajca ili neku drugu čelnu ulogu, nego običnog uposlenika neke javne službe: "Nema ničeg posebnog oko lika Garbera. On je običan, prosječan čovjek koji pristojno radi svoj posao. Ništa ne zna o vatrenom oružju - i ne otkrije se odjednom da je kao mladić bio pripadnik 'Delta Force'! -, ima malo previše kila i pije previše kave. I to je sve. I upravo kao takvog sam ga i ja doživio i pokušao interpretirat".

U originalnom hitu, prije 35 godina, Walter Matthau glumi Garbera dok je Roberty Shaw bio otmičar subwaya. Taj lik sada glumi John Travolta. U ostalim se ulogama pojavljuju: John Turturro kao iskusni policijski pregovarač u otmicama, James Gandolfini kao skandalozni gradonačelnik New Yorka, te Luiz Guzman kao jedan od Travoltinih pomoćnika u otmici. Glazbu za film skladao je Harry Gregson-Williams.

XS
SM
MD
LG