Linkovi

Web stranica tjedna: Oyez.org


Američki predsjednik Obama nominirao je sutkinju Soniu Sotomayor u američki Vrhovni sud. Ako tu nominaciju potvrdi američki Senat, ona bi mogla preuzeti dužnost tijekom listopada. Sotomayor bi time postala prva Latino-Amerikanka i tek treća žena članica Vrhovnog suda. Njena nominacija bila je značajna vijest obzirom na ogroman utjecaj koji američki Vrhovni sud ima na američki sustav uprave. Nasa nova internetska stranica tjedna bavi se radom te institucije.

Internetsku stranicu Oyez.org posvećenu američkom Vrhovnom sudu vodi Jerry Goldman, profesor na Sveucilistu Northwestern. Od 1955. Vrhovni sud snima svoja zasjedanja, od kojih se mnoga sad mogu naći na internetskoj stranci Oyez.org. U gotovo svim predmetima kojima se sud bavi, odvjetnici se pojavljuju pred devetoro sudaca i usmeno izlažu svoje argumente, uz živu diskusiju sudaca s odvjetnicima.

"Zanimljivo je čuti suce i odvjetnike kako raspravljaju o važnim načelima, a i ponekad i o sporednim. U svakom od predmeta možete biti sigurni da je riječ o važnim odlukama koje ce imati duboke posljedice. Odvjetnici su ponekad odlični, a ponekad su upravo užasno loši. To je fascinirajuće za gledati", navodi Goldman.

Projekt Oyez zadrži tisuće sati tonskih snimki zasjedanja Vrhovnog suda, ukljucujuci sva od 1995. do danas, uz one izabrane iz prijašnjeg razdoblja. Tonske snime kao i vijesti o sudu i predmetima koje razmatra, kao i poveznice za tekstove odluka Vrhovnog suda možete naći na internetskoj stranici Oyez.org, a poveznicu za tu stranicu kao i za još oko 250 prijašnjih internetskih stranica tjedna možete naći na našoj stranici glasamerike.com.

XS
SM
MD
LG