Linkovi

Atletsko svjetsko prvenstvo u Berlinu i uspomene Jessea Owensa


Američki atletičar Jesse Owens ušao je u povijest na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine kada je osvojio nezabilježene četiri zlatne medalje. Njegovi uspjesi pobili su rasne teorije Adolfa Hitlera.

Hitler je htio uporabiti Olimpijadu 1936. godine za potvrdu nacizma i teorija o superiornosti bijele arijske rase. No sin američkog napoličara, Jesse Owens, svojim je nastupima u Berlinu pokazao što je prava istina. Pobio je Hitlerove teorije na trkalištu, osvojivši zlatne medalje na stotinu i dvjesto metara, štafeti 4 x 100 metara te skoku u dalj. Njegovi uspjesi toliko su razljutili Hitlera da je njemački vođa odbio pozdraviti Owensa i rukovati se s njim nakon natjecanja. 73 godine kasnije američki atletičari nadmeću se ovih dana na istom stadionu gdje je Owens ostvario svoje povijesne uspjehe. Američka atletska federacija odala je priznanje Owensu postavivši na majicama atletičara Owensove inicijale.

Afro-američka sprinterica Sanya Richards koja je osvojila zlatnu medalju u utrci na 400 metara je ponosna što ih nosi: "On je bio veliki heroj, poglavito za mene jer i ja pripadam istoj rasi. Raduje me što mogu zastupati duh Jesse Owensa. Premda nikad nisam imala priliku razgovarati s njim mogu zamisliti kako mu je bilo, kako je morao biti koncentriran na svoj cilj, unatoč svim problemima. U takvim okolnostima osvojiti četiri zlatne medalje, to je ogroman uspjeh".

Zanimljivo je da je 1936., na berlinskoj Olimpijadi, njemački atletičar Luz Long pomogao Owensu da pobjedi u skoku udalj. Owens je prestupio u prva dva skoka kvalifikacija no Luz Long- koji je u kvalifikacijama postavio olimpijski rekord - dao je Owensu savjete kako da poboljša svoj odskok. Nakon toga Owens se lako kvalificirao za finale gdje je pobijedio dok je Longu pripala srebrna medalja. Prijateljstvo dvojice sportaša bilo je očito dok su odlazili sa olimpijskog stadiona tog dana a njihove su obitelji u kontaktu i dan danas. Jesse Owens umro je od raka pluća 1980. godine, a Luz Long je poginuo u II svjetskom ratu. Na prijedlog američke selekcije Owenova unuka Marlene Dortch, te Longov sin, Kai, dodijelit će medalje u skoku u dalj nakon finala u subotu. Bit će to pravi iskaz naslijeđa njihova slavnog pretka.

XS
SM
MD
LG