Linkovi

An Education - nova ekranizacija djela Nicka Hornbya


Godina je 1961. šesnaestogodišnjoj Jenny je beskrajno dosadan njezin život u predgrađu Londona, u kojemu se sve vrti oko škole i odlučnosti njezina oca da ona bude primljena na studij u Oksfordu.

Sve se, međutim, mijenja jednog kišnog poslijepodneva kada, dok se Jenny muči da sa svojim violončelom prebrodi lokve na ulici, kraj nje u svom autu zastane David i otvori svoj prozor da s njom popriča.

On je dvostruko stariji od nje, ali je šarmantan, pun svjetskog iskustva i radi sve ono što se Jenny žuri da i sama radi čim prije. Carey Mulligan glumi Jenny. Kaže da joj je scenarij Nicka Hornbyja dao velik uvid u život tinejđera 1961. godine: "Svidjelo mi se to vraćanje u šezdesete godine. Pričala sam s mnogim ljudima kako im je bilo kao tinejđerima u to vrijeme. Ne mislim na odjeću i takve stvari, nego na glazbu, kulturu i sve drugo".

Redateljica Lone Scherfig kaže da joj je bilo važno da detalji o toj eri budu točni, ali ističe da autentičnost samo služi pričanju priče: "To je svojevrsna zamka jer u Engleskoj se radi mnogo povijesnih i periodnih filmova i oni su u tome stvarno odlični. Oni imaju sve već spremno, od lokacija i interijera, pa do svih predmeta koji se pojavljuju u filmu ... BBC samo treba izvući iz prašine svoje stvari. A sad, evo nas da radimo film postavljen u povijesni okvir, u period šezdesetih. No, mora se osigurati da emocije i drama budu prvi u filmu, a tek onda svi predmeti i okruženje ... u suprotnom, to ispadne muzejski uradak".

Scherfig kaže da mu je jedan od najvećih izazova bilo da stvori autentični osjećaj nevinosti i nedužnosti - ili, možda, naivnosti!? - u odnosu između tinejđerke i starijeg muškarca. Među brojnim vrijednim lekcijama koje Jenny nauči od Davida je i ona o tome kako opasne mogu biti tajne u vezi između dvoje ljudi. Carey Mulligan kaže da zaljubljena Jenny u tom smislu dobije popriličnu dozu gorke stvarnosti: "Ona misli da može imati oboje - i zanimljiv, uzbudljiv život i, istodobno, dobro proći u školi i upisati se na Oxford. potom, ili nastaviti ovu vezu ili će sresti nekog drugog. No, mogu shvatiti zašto želi pobjeći ... ne samo od vlastitog života, nego i od Londona koji uopće nije bio zanimljivo mjesto za nekoga njezine dobi. Nije bilo pravih tinejđera, nitko se ne zabavlja, i njoj ostaje samo da uči zbog samog učenja da bi se jednog dana našla na Oxfordu".

U filmu "An Education" glume: Emma Thompson ravnateljicu Jennyne škole, Alfred Molina i Cara Seymour njezine roditelje, dok Dominic Cooper i Rosamund Pike glume Davidove sofisticirane prijatelje.

XS
SM
MD
LG