Linkovi

Ja i Orson Welles  - novi film Zaca Efrona


1937. godine, 24-godišnji glumac i producent zadivio je Broadway prvom izvedbom svoje kazališne trupe Mercury Theater. Uslijedili su svjetska slava i legendarna hollywoodska karijera. No, novi film producenta i scenarist Richarda Linklatera donosi dramu i uzbuđenje onih ranih godina, iz perspektive mladića očaranog kazalištem, kojeg tumači Zac Efron.

Mlada i neiskusna kazališna trupa Mercury Theater pokušava privesti kraju svoju inovativnu produkciju Šekspirovog Julija Cezara. Dok se oblaci rata valjaju preko Atlantika, Orson Welles odlučuje da radnju predstave, umjesto u drevni Rim, smjesti u tadašnju Europu, a Cezara pretvara u fašističkog diktatora. U ovaj kreativni vrtlog ulazi Mladi Richard.

Zac Efron, glumac poznat po svojoj ulozi u romantičnoj komediji High School Musical, u ovom filmu preuzeo je jednu potpuno drugačiju ulogu, mladića koji sudjeluje u Wellesovom grandioznom eksperimentu. Zac kaže da je ovaj film upravo ono što je on tražio, te da je to jedna odlična prilika za njega. Naime, dodaje on, ova priča ima nekih sličnosti sa Efronovim životom, koji je i sam odrastao u kazalištu.

Engleski glumac Christian McKay tumači ulogu Orsona Wellesa, te kaže da je za njega pravi izazov bio otkriti Wellesa kao bahatog mladića, koji će jednoga dana postati ikona filma i pozornice: „Osjećao sam ogromnu odgovornost prema Orsonu Wellesu, naročito zbog njegovog mitskog lika. On je sam stvorio sve legende o sebi, i često je znao reći- ne dozvolite da vas istina omete u pričanju dobre priče. No, kada tumačite taj lik, morate se osloboditi svih tih mitova i jednostavno otkrivati sloj po sloj dok ne dođete do same istine.“

Scenarist i producent Richard Linklater vjeruje da bi za svakoga u njegovoj poziciji veliki izazov bio ispričati priču o čovjeku koji je napravio legendarni film Citizen Kane. Kaže da je pravog Orsona Wellesa otkrio u tim ikonskim filmskim likovima: „On je enigma. On je Charles Foster Kane. Mislim da je Orsona Wellesa nemoguće definirati. Za svako mišljenje o njemu postoji i ono suprotno. Jedni kažu da je bio tvrd, dok drugi misle da je bio vrlo šarmantan i drag čovjek. Ja osobno mislim da je istina negdje između, a to je i Weleesova osnovna poruka, zar ne. Ta nepoznanica u svima nama. Je li uopće važno što netko kaže o nama? Ta ideja provlači se kroz čitav njegov opus – da je nemoguće nekoga istinski poznavati. Mislim da je on sam bio svjestan svojih kontradikcija – da može biti veliki čovjek, a istovremeno prosječna ličnost. U nama mogu postojati sve te osobine, istovremeno, i to je čovjek kojeg mi pokušavamo prikazati u ovom filmu.“

Scenarij filma Me and Orson Welles adaptacija je bestsellera Roberta Kaplowa, a glumačka postava uključuje još i Claire Danes, koja tumači lik ambiciozne mlade producentske asistentice u Mercury Theatre-u.

XS
SM
MD
LG