Linkovi

Borba za očuvanje starih građevina u San Franciscu - modernizacija  - put naprijed ili unazad?


Skoro svaki američki grad ili mjesto ima odbor za očuvanje kulturne baštine. Ovo tijelo koji održava stare zgrade kako ih se ne bi srušilo ili drastično promjenilo. Stanovnici starih gradskih jezgri obično moraju predočiti plan ovoj komisiji prije nego mogu dobiti dozvolu da nadograde balkon, ili garažu, ili na bilo koji drugi način izmjene vanjski izgled svojih domova. Naravno, komisija mora odobriti bilo kakav plan rušenja povjesnih zdanja. No, to ponekad zna razljutiti one koji vjeruju da su stare zgrade bespotrebne, i ružne, te da je modernizacija - put naprijed.

Nigdje drugdje ova se rasprava nije toliko zahuktala koliko u San Franciscu, u arhitektonskom smislu vrlo bogatom gradu sa 800 tisuća stanovnika, od kojih su mnogi strastveni aktivisti. Očuvanje povijesnog blaga jedan je od njihovih najpopularnijih ciljeva. San Francisco je liberalan grad kad je u pitanju politika i stil života. No, vrlo je konzervativan kad je riječ o očuvanju starih građevina.

Aaron Peskin, bivši čelnik nadzornog tijela koje kontrolira gradsku upravu San Francisca, lobira za nove gradske odredbe kako bi se još kvalitetnije sačuvale vrijedne, stare zgrade. Peskinovi protivnici tvrde da on nastoji blokirati novu gradnju, otežati renovacije, te pretvoriti skoro svaku zgradu u nedodirljivo povjesno zdanje. No, Peskin se protivi ovakvoj interpretaciji, tvrdeći da mu nije namjera grad učiniti potpuno nedodirljivim.
Polemika oko očuvanja kulturne baštine u San Franciscu traje već čitavo stoljeće. ‘Aktivisti poput Aarona Peskina tvrde da im je jedina želja zašititi jedinstvenu arhitekturu grada, što je sasvimu redu, no, to ne znači da grad treba postati urbani muzej’ - piše u nedavnom članku koji je objavio dnevnik San Francisco Chronicle.

XS
SM
MD
LG