Linkovi

Uskrsna pisanica, djelo Udruge hlebinskih slikara i kipara, od danas i u New Yorku


Ekonomska kriza, ratovi, stres svakodnevnog života... u moru loših vijesti, s kojima se svijet nosi ovih dana, stiže i jedna dobra i vedra. Iz Hrvatske, iz Koprivnice, u obliku dva metra visoke i metar i pol široke pisanice. U povodu uskrsnih blagdana, pisanicu iz Koprivnice dobija trinaest gradova Hrvatske i Evrope. Jedna je danas popodne postavljena i u New Yorku i zacijelo će donijeti radost i osmjeh na lica Njujorčana. Od njenog postavljanja, međutim, u jednoj galeriji na Manhattanu, očekuje se i više od toga.

Više je težnji i ciljeva... jedan od njih svakako je daljnje jačanje i širenje bliskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Država, a naša galerija od samog početka njeguje i tradiciju širenja svijesti o naivnoj umjetnosti Hrvatske u Americi. Također u Izraelu, rekao je Dan Chill, vlasnik GINA Gallery of International Naive Art, s jednom galerijom u Tel Avivu i drugom u New Yorku, na Manhattanu.

Uskrsna pisanica za New York dio je projekta koji je, prije par godina, pod naslovom "Pisanica od srca," pokrenula Turistička zajednica Koprivničko-križevačke Županije. Uz Hrvatsku turističku zajednicu, koja je financirala četiri jajeta za inozemstvo i transportne troškove za pisanicu do New Yorka, glavni sponzor je i konzulat Republike Hrvatske u New Yorku. Evo što nam je pred svečano predstavljanje pisanice, kojemu je i sâm bio nazočan, rekao generalni konzul g. Petar Ljubičić:

Mi zapravo očekujemo promociju naše naivne umjetnosti, naše škole u Hlebinama, i da to jaje, kao jedan simbol, uskršnji simbol, da ta uskršnja pisanica zasigurno izazove pažnju posjetitelja i onih koji su zainteresirani za tu vrstu umjetnosti i da na taj način promoviramo hrvatsku umjetnost.

Ideja za postavljanje uskrsne pisanice u New Yorku, bila je, dodaje g. Ljubičić, začudno brzo realizirana, u roku od samo nekoliko dana, a to se rijetko, naglasio je, na Manhattanu događa.

Sve je počelo prije dva mjeseca, kad je u New Yorku, na turističkom workshopu, održanom uz New York Times Travels Show, najveći turistički sajam u Sjedinjenim Državama, sudjelovala i delegacija koprivničko-križevačkog kraja i predstavila đurđevačku Picokijadu i druge regionalne atrakcije američkim tour-operatorima. "Imali smo tada priliku predstaviti i ideju o pisanici u New Yorku konzulu Ljubičiću i konzulici za kulturu Ljiljani Vinković," kaže Zdravko Mihevc, direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke Županije, ujedno i idejni začetnik uskrsne pisanice. "Njima se to dopalo, otišli smo zajedno u galeriju na Manhattanu, i njima se svidjelo, za kratko vrijeme sve je bilo dogovoreno."

Jaje, kako je to konzul Ljubičić rekao, "impozantnih dimenzija," izrađeno je od poliestera, oslikalo ga je desetak članova Udruge hlebinskih slikara i kipara – Radmila Bošnjak-Kolarek, Ljerka Tropšek, Tomislav Grabar, Josip Gregurić, Radovan Grgec, Zlatko i Željko Kolarek, Branko Matina, Stjepan Pongrac i Zlatko Štrfiček. U izradi trinaest pisanica, koje će tijekom ovih uskrsnih blagdana krasiti trgove i otvorene prostore drugih gradova, u Hrvatskoj i izvan nje, sudjelovali su i članovi Likovne sekcije Podravka 72, te Likovna udruga u Molvama. Preko te tri udruge, angažirano je bilo oko 20 umjetnika.

Zagreb, sa dvije pisanice, Dubrovnik, Varaždin, Bjelovar, Križevci, Đurđevac, Molve, Koprivnica...Budimpešta, Bratislava, Klagenfurt, Madrid, Bilbao, Barcelona i New York sada, svako je jaje drugačije, gotovo ni na jednom nisu radili isti umjetnici, ne postoje, kaže Zdravko Mihevc, dva ista.

Oni su svako jaje radili na drukčiji način, drugi ljudi, ono što im je zajedničko, naravno, da su u naivnoj maniri, to je jasno, ali unutar toga je slobodna tema i svako jaje je ručni rad, svako je unikatno.

Puno posla na svakoj, puno vremena, puno fizičkog rada. Trebalo se i na lojtre penjati? "Je, nego," odgovara Zdravko spremno, "to je nemoguće s poda raditi, treba se penjati." No, dobro, kako se cijela ta ideja o uskrsnim pisanicama, oslikanima u naivnoj maniri, uopće rodila?

Pa, to je počelo... ne znam ni sâm, čovjek putuje pa vidi svašta... i tako sam vidio u Austriji nekakva jaja u parku, puno, puno manja nego sada naša... Oni su to ofarbali svojim načinom, u Klagenfurtu, konkretno, sam to vidio, svojim načinom, tradicionalnim oslikavanjem jajeta... pa smo mi napravili jedno veliko jaje ali nismo tada išli na naivu. Nisam bio zadovoljan i onda mi je palo na pamet da napravimo veliko, veće od svih, i da ga naši naivni umjetnici oslikaju u naivnoj maniri.....Razmišljao sam po čemu bi ono bilo drukčije od svih drugih jaja, jer svatko ih oslikava nekako više ili manje slično, ali ovo će sigurno biti jedinstveno, razmišljao sam, nitko nema takvu vrstu naivne umjetnosti."

"Niti sam naivu," dodaje Zdravko, "a niti pisanicu izmislio, ali velika pisanica, pa još u naivi, eh, to je već nešto novo." Čak dvadeset američkih postaja, od Anchorega, na Aljasci, do Floride, prenijelo je informaciju o jajetu "i to je nama dalo potvrdu da je projekt medijski vrlo interesantan."

Da se radi o nečem novom i posebnom, jedinstvenom, i stoga vrlo, vrlo privlačnom, i za prikazivanje u GINA galeriji međunarodne naivne umjetnosti uzbudljivim, potvrđuje i njen vlasnik Dan Chill.

Radi se o jednom licu svijeta naivne umjetnosti u Hrvatskoj. Sve što smo do sada izlagali bilo je ili na platnu ili na nekoj plohi, ono što zovemo plastična umjetnost, ali ovdje se radi o neobičnoj podlozi, vrlo neobičnom supstratu na koji se slika nanosi, na zaobljenoj površini uskrsnog jajeta.

Ono što je Zdravka Mihevca impresioniralo, to je činjenica da galerija GINA postavljanju "jednog jajeta," kako je rekao, pristupa na jednako ozbiljan način, pridaje jednaki značaj, kao da se radi o otvaranju izložbe slika.

GINA, koja izlaže i prodaje djela naivnih umjetnika iz trideset zemalja, od Argentine do Kanade, od Švedske do Hrvatske, a i dalje, trenutno ima slike dvoje umjetnika koji su radili i na oslikavanju uskrsne pisanice – Ljerke Tropšek i Zlatka Kolareka. Iako je upravo otvorila veliku izložbu talijanske naivne umjetnosti, u čast jajeta iz Hlebina galerija će na okolnim zidovima izložiti i slike to dvoje umjetnika.

"Pa, naravno," kaže Dan Chill, "ovom jajetu ljepotu su, svojim slikanjem, dali umjetnici od kojih su mnogi nama vrlo dobro poznati. Izlaganje slika onih koje u ovom trenutku imamo samo je nastavak naše dugogodišnje i tijesne suradnje s njima."

Galerija u New Yorku otvorena je tek prije godinu dana - http://www.ginagallery.com/asp/main.asp- ali u Tel Avivu djeluje već više od pet godina i u kratkom je vremenu postala najposjećenija i najpopularnija galerija u cijeloj povijesti Izraela. Galerija, također, dodaje Dan Chill, koja godišnje u Izraelu proda najveći broj slika.

Naročito popularan tamo je Pero Topljak Petrina. Njemu je nedavno bila posvećena cijela jedna izložba tijekom koje je prodano preko 60% njegovih djela. I u New Yorku dobro se prodaje hrvatska naiva. Uspjeh svoje galerije Dan Chill, veliki zaljubljenik u naivizam i njegov veliki poznavatelj, pripisuje, u prvom redu, činjenici da je ona međunarodna, da izlaže naivnu umjetnost iz cijeloga svijeta i pokazuje ljudima koliko ona može biti lijepa, a onda i valjanom, doličnom načinu izlaganja – u dobrim prostorima, s dobrim osvjetljenjem, na dobrim, istaknutim mjestima. "Kad su tako izložene, s puno ponosa, na dobroj i velikom broju ljudi pristupačnoj lokaciji, te slike, sa svojim bogatim bojama, veselim, herzerfreuend motivima, svima lako razumljivim prizorima, prekrasnim detaljima, postaju, same po sebi, ambasadori dobroga svijeta."

Uskrsna će pisanica privući veliku pažnju jer je tako neobična, lijepa, vedra i vesela, s općesvjetskom porukom Uskrsa. U ovom danas ludom svijetu, ljudi, kaže Dan Chill, traže nešto veselo i radosno, nešto što će podići njihovo raspoloženje, neka nježna i utješna priča. Naivno slikarstvo, u osnovi, kaže on, poruka je iz srca, "mi i kažemo da naivni umjetnik svoj kist u srce umače, zato je naivna umjetnost tolikim ljudima i privlačna." Pisanica će biti predmet razgovora, dodao je, među svima koji se dive ljepoti naivne umjetnosti.

I pokazat će onima koji inače ne bi imali prilike što je hrvatska umjetnost, naročito hrvatska naivna umjetnost, postigla i ostvarila. Ovako, bolje će moći i razumjeti i cijeniti visoku razinu i ogroman talent slikara naive u Hrvatskoj. Hrvatska ima tako bogatu povijest naivne umjetnosti, Generalić i njegove kolege, dvadesetih i tridesetih godina, slikajući na staklu, izazvali su pravu buru u umjetničkom svijetu, općenito, u svijetu naivne umjetnosti posebno.

"Imali smo velika imena naivne umjetnosti," rekao je i g. Ljubičić, "Generalića, Rabuzina, Lackovića... sada dolazi jedna nova generacija umjetnika, vjerujemo da ćemo opet izazvati pažnju novim imenima i novim djelima. Pažnju na njih u New Yorku skrenut će ova uskrsna pisanica."

Ja vjerujem da će biti odlične reakcije, sudeći po tisku koji dobijamo iz Hrvatske... jer je to doista nešto originalno, dimenzije su impozantne, naša naivna umjetnost, naša hlebinska škola je poznata i priznata, tako da će ta jedna atraktivna vrsta umjetnosti naići na veliki odaziv. Galerija u kojoj će to biti izloženo je na jednom lijepom prostoru na Manhattanu tako da će biti vidljivo 24 sata u izlogu te galerije, to naše uskršnje jaje.

Njegovo postavljanje u galeriji postavilo je pred nju i pravi logistički izazov. Ali sve se može... u ranim jutarnjim satima stigla je cijela ekipa radnika, skinula inače prilično široka galerijska vrata, demontirala cijeli ulaz, što jedva dopustilo dovoljno manevarskog prostora za unošenje divovskog uskrsnog jajeta. "Mora da smo u nečemu dobri," kaže Zdravko Mihevc, "kad smo Amerikancima dali posla!"

Pisanica ostaje izložena, na radost i divljenje Njujorčana, ali i kao svojevrsna turistička pozivnica u Hrvatsku, punih mjesec dana. A onda? Ostat će u Americi, možda kao donacija nekoj od ustanova, možda ode i do drugih američkih gradova. Budući da je, u biti, skulptura, može biti izložena na bilo kojem javnom prostoru, vidljiva svima, a možda iduće godine, za Uskrs, osvane pred Rockefeller centrom, tamo gdje se tradicionalno postavlja božićni bor, a možda, rekao je, više u šali, Zdravko Mihevc – uskrsno jaje iz Hlebina, iz Podravine, ravno do Obaminog travnjaka! Tko zna!

Ideja je dovoljno originalna. Da i ne govorimo o promidžbenom efektu, kako za Koprivničko-križevačku Županiju tako i za Hrvatsku, i iznad svega – za naivno slikarstvo Hrvatske, veliko priznanje i potvrda.

XS
SM
MD
LG