Linkovi

Priručnik za američke tinejđere-muslimane


«Priručnik za američke tinejđere-muslimane» vodič je koji mlade upoznaje s temeljima islama, a prepun je informacija, šala, fotografija, živopisne umjetnosti i humora.. Ovaj priručnik zajednički je napor jedne obitelji, majke i njenih dvoje djece, kojima žele istražiti stvarnosti života mladih muslimana na Zapadu te da educiraju one koji nisu muslimani o Islamu.

Dilara Hafiz nedjeljom predaje osnove Islama muslimanskoj djeci u njenoj lokalnoj zajednici u Arizoni. Ona priznaje da se danas suočava s potpuno drugačijim svijetom danas nego onda kad je ona bila dijete, prije tri desetljeća: "Život muslimana u Americi nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine pun je izazova".

To je njen sin, Imran, otkrio prije pet godina kad mu je bilo 11 godina. Njegove kolege iz razreda, naime, odbijale su se igrati s njim.

"Htio sam igrati nogomet, a ljudi bi rekli: «Ne ti ne možeš igrati nogomet». Na moje pitanje «Zašto» rekli bi mi da ne mogu igrati jer sam musliman i u vezi s talibanima. Bilo mi je teško objasniti tim ljudima da nisam terorist zato što pripadam određenoj religiji. Znam da njihovi komentari nisu potekli iz mržnje već neznanja. Poželio sam da postoji neko sredstvo kako bi nešto naučili", kaže Imran.

No takvih knjiga o Islamu nije bilo u knjižarama kaže njegova 17-godišnja sestra Yasmine: "Tražila sam po knjižarama, pregledavala odjele za mlade, te vidjela da postoje knjige namijenjene mladim kršćanima i Židovima. Upitala sam majku – zašto nema takve knjige za mlade muslimane?"

Odgovor njene majke bio je da pripremi upravo takav priručnik. "Poslali smo upitnik na adrese 40 islamskih škola u Americi u kojima smo pitali tinejđere s kojim se problemima susreću kao američki muslimani. Tko su im uzori? Slijede li učenja islama? Što za njih znači biti musliman? Je li im to pada lako ili teško?", kaže ona.

Na temelju dobivenih odgovora obitelj je pripremila priručnik. Dilara Hafiz kaže da su oni predstavili Islam iznoseći njegova temeljna vjerovanja, citiranjem i pojašnjavanjem dijelova Kurana te kroz priču o proroku Muhamedu. U drugim dijelovima priručnika razbijaju se pogrešna uvriježena mišljenja o muslimanima, ukazuje na izume koji potječu iz muslimanskog svijeta te govori o teškim pitanjima s kojima se suočavaju muslimani-tinejđeri u Sjedinjenim Državama.

"Najvjerojatnije se najviše priča o poglavlju o hodanju s nekim, plesu, konzumaciji alkohola i droga. Tim pitanjima pristupili smo kroz citate iz Islama i stavovima naše vjere prema njima. No potom smo govorili o realnosti života na Zapadu i kako su mladi bombardirani porukama, često suprotstavljenima, o tome kako definirati Islam i sebe same", kaže Hafiz.

Priprema «Priručnika za američke tinejđere-muslimane», kaže Yasmine Hafiz, bio je san čije ostvarenje je jednoj obitelji trajalo dvije godine. U tom procesu, ističe Hafiz, i sama je puno naučila o svojoj vjeri i nekim praktičnim poukama.

XS
SM
MD
LG