Linkovi

Kakva je uloga novca u ovogodišnjoj predsjedničkoj kampanji?


Amerikanci su izbornom stožeru Baracka Obame samo u rujnu poslali 150 milijuna dolara u donacijama za njegovu predsjedničku kampanju. Toliko novca nije u jednom mjesecu prikupio niti jedan američki političar koji se natjecao na izborima, u cijeloj povijesti izbornih kampanja. Demokratski senator iz Illinoisa ovaj će novac potrošiti na promidžbene televizijske i radio poruke, u saveznim državama u kojima je ishod izbora još uvijek neizvjestan. Što više, Obama je odlučio zakupiti medijski prostor i u tradicionalnim uporištima Reopublikanske stranke – saveznim državama poput Indiane, Nevade, Sjeverne Karoline, Virginije te Zapadne Virginije.

Kada je proljetos uvidio da od građana dobiva rekordne svote novca, Baracka Obama je odlučio da odustane od pomoći iz državnih fondova. Oba predsjednička kandidata, Obama i republikanac John McCain, imaju naime pravo na po 84 milijuna dolara iz državne blagajne – za troškove kampanje u rujnu i listopadu, posljednja dva mjeseca prije izbora u studenom. McCain je prihvatio ovu svotu – što ga obvezuje da u ta dva mjeseca ne prikuplja i troši novac od privatnih donatora. Obama – zato što je odustao od državne pomoći – može neograničeno trošiti i u ovom trenutku ima izrazito više novca za kampanju nego što ga ima John McCain. Koristeći se Internetom, Barack Obama je u posljednjih 12 mjeseci prikupio oko 600 milijuna dolara – gotovo koliko su George Bush i John Kerry zajedno imali na prošlim predsjedničkim izborima, 2004. godine.

Republikanski senator McCain kritizira svog protivnika zbog toga što je prvo rekao da će koristiti državna sredstva, a onda se predomislio i od toga odustao:"Mene brine kako će biti u budućnosti. Ne toliko ovi današnji izbori. Što će biti za četiri godine. Pogotovo ako se aktualni predsjednik bude natjecao za još jedan mandat. Državna potpora predsjedničkoj kampanji – pod uvjetom da se u finišu kampanje odustane od privatnih donacija – uvedena je nakon afere Watergate, baš zbog ondašnjeg skandala s takozvanim kupovanjem izbora".

Izborni stožer Baracka Obame uzvraća da je na djelu novi fenomen – paralelno financiranje kampanje od strane običnih građana. Naime, predsjedničkom kandidatu Demokratske stranke donacije je poslalo oko 3 milijuna Amerikanaca, od kojih većina nikad prije nije dala novac političarima. Dobar dio donacija male su svote – manje od stotinu dolara. Ovih dana na američkoj televiziji radio valovima, Internetu – čak i na video igrama – dominiraju promidžbene poruke Baracka Obame. Evan Tracey iz privatne firme Campaign Media Analysis Group, koja savjetuje političare o tome kako naefikasnije reklamirati u medijima, kaže da ovako nešto nikad prije nije vidio: "Za prosječnog gledatelja televizijskog programa - koji se tek sada ozbiljnije uključuje u predsjedničku kampanju – ovo je pomalo neobična situacija, pogotovo ako živi u saveznoj državi gdje je ishod izbora neizvjestan. Na televiziji i radiju samo se mogu vidjeti i čuti Obamine reklame. Njegov je stožer naprosto zatrpao medije svojim porukama. McCain ne može doći do riječi".

McCainove reklame koncentriraju se na pitanje 'tko je zapravo Barack Obama', opisujući ga kao lažljivca i oportunista. Obama glasačima poručuje – 'McCain vam želi pozornost skrenuti na nevažne, trivijalne stvari, želi me ocrniti neistinama, jer nije vjerodostojan kada su u pitanju ekonomski problemi koji muče obične građane'. Izborni stožeri dvojice kandidata većinu novca potroše na kupnju medijskog prostora, međutim dosta se troši i na mobilizaciju glasača, otvaranje lokalnih podružnica te angažman profesionalnih aktivista, koji registriraju nove glasače. Barack Obama je također zakupio polusatni termin na nekoliko glavnih televizijskih kanala. Nekoliko dana prije izbora za Bijelu kuću on će se i izravno obratiti Amerikancima i još jednom ih pozvati da glasaju za njega.

XS
SM
MD
LG