Linkovi

Švicarska vlada smatra da je referendumsko glasanje o zabrani minareta 'protuustavno'


Švicarski glasači odlučili su se u prilog ustavnog amandmana kojim bi se zabranila izgradnja minareta.

Glasanje u prilog ustavnom amandmanu koji zabranjuje podizanje minareta zaprepastio je stručnjake koji su predviđali da će glasači odbaciti ovu mjeru. Isto tako uznemirio je muslimansku zajednicu koja u Švicarskoj čini oko 6 posto stanovništva.

Oko 57,5 posto Švicaraca podržalo je ovu inicijativu, koju je inače najviše zagovarala nacionalistička Stranka švicarskog naroda.Ova stranka tvrdi da su minareti 'simbol islamske političke moći'.

U Švicarskoj postoje samo četiri minareta inovi amandman neće utjecati na njihov opstanak. Ankete prije glasovanja ukazivale su na to da će amandman biti odbačen, a i švicarska je vlada tražila od građana da glasuju protiv njega.

Ministrica vanjskih poslova Micheline Calmy Rey izjavila je da je 'šokirana rezultatima' i da zbog njih 'duboko žali'.

Međutim, na ulicama švicarskog mjesta Gstaada reakcije su različite. Anton Seil kaže da se muslimani koji žive u Švicarskoj 'moraju prilagoditi švicarskim običajima'. Da on živi u nekoj od islamskih zemalja, kaže Seil, ne bi mu dozvolili da izgradi crkvu.Međutim, Anne-Marie Brinsteil kaže da je užasnuta rezultatom referenduma.Dodaje da je vrlo razočarana i da se boji njegovih posljedica.

Organizacije za ljudska prava kažu da zabrana gradnje minareta predstavlja kršenje slobode izražavanja. Mnogi muslimani zabrinuti su kako će ovaj švicarski referendum odjeknuti diljem Europe, uključujući i susjednu Francusku – gdje živi oko pet milijuna muslimana.

Švicarska je vlada jučer izdala priopćenje u kojem stoji da je ova inicijativa 'u suprotnosti sa švicarskim Ustavom kao i s tradicijom tolerantnosti u toj zemlji'. No, vlada je dodala da će rezultati referenduma biti prihvaćeni, te da muslimanima u Švicarskoj neće biti ograničena sloboda vjeroispovijesti.

U Švicarskoj živi oko 350 tisuća muslimana, porijeklom uglavnom iz Turske i prostora bivše Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG