Linkovi

Majčino mlijeko i zdravlje djece


Majčino mlijeko prva je hrana za sve nas, i ženska su tijela stvorena da proizvode mlijeko za novorođenčad. U posljednje vrijeme, čuju se debate o tome koju drugu hranu početi davati bebama, kada i koliko majčinog mlijeka je potrebno bebama, nakon što počnu jesti drugu hranu.

Skoro se svi slažu da je idealno dojiti beba u prvih šest mjeseci života. Nova istraživanja pokazuju da djeca koju su majke dojile imaju manje šanse da postanu gojazna ili da dobiju diabetis. Uz to, u mnogim siromašnim zemljama, majčino mlijeko je najsigurnija hrana za bebe. No, nakon šestog mjeseca života, bebama je potrebna dodatna hrana. Hannah Pollitt znanstvenica je pri institutu za istraživanje dojenja Univerziteta Sjeverne Karoline. Ona kaže da bi se dodatna hrana trebala bebama početi davati oko šestog mjeseca života, dok bi ih majke i dalje trebale nastaviti dojiti. No, dodaje ona, to nije ono što je naznačeno u preporukama Svjetske zdravstvene organizacije: "Došli smo do zaključka da, ukoliko bi se poštivale preporuke Svjetske zdravstvene organizacije glede dodatne hrane, bebe ne bi dobile ono što im je potrebno za pravilan razvoj".

Gospođa Pollitt kaže da su bebama potrebne dodatne kalorije kako rastu, te da je vrlo jednostavno za majke da svojoj djeci pruže oko 70 posto potrebnih kalorija putem dodatne hrane, kao što to preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. No, ona vjeruje da preporuke ove organizacije nedovoljno naglašavaju važnost majčinog mlijeka kao prve hrane koju majke nude svojim bebama. Prečesto se događa, dodaje ona da majke pokušavaju zadovoljiti potrebe svojih beba dodatnom hranom: "Najčešće to su sitno samljevene pahuljice riže, možda zgnječena banana, a to su zaista hrane niske gustoće, i nemaju veliku prehrambenu vrijednost. Naročito je loše kada se ovim hranama zamjenjuje majčino mlijeko".

Gospođa Pollitt vjeruje da preporuke Svjetske zdravstvene organizacije ne naglašavaju važnost majčinog mlijeka za starije bebe, te da bi ova organizacija trebala promijeniti svoje preporuke: "Promjena preporuka ove organizacije bio bi dobar početak, no te preporuke treba iznijeti u javnost, i poslati poruku da dojenje ne prestaje sa šest mjeseci, nego da je to nešto što je jako važno, neki bi rekli, čak i do druge godine života djeteta".

Gospođa Pollitt dodaje da su majke izložene ogromnom pritisku od strane kompanija koje proizvode mliječne proizvode koji zamjenjuju majčino mlijeko, kako bi ih potakle da dojenje zamjene bočicama. To je još jedan dodatni razlog, objašnjava ona, zbog kojeg bi se Svjetska zdravstvena organizacija trebala zauzeti za promoviranje dojenja. Gospođa Pollitt iznijet će rezultate svog istraživačkog rada ovog mjeseca na sastanku američke udruge javnog zdravstva.

XS
SM
MD
LG