Linkovi

Miami Vice - nakon dvadesetak godina od serije do igranog filma


Sonny Crockett i Ricardo Tubbs policijski su detektivi koji rade 'under cover', odnosno djeluju potajice, ubacujući se u mračno podzemlje Miamija. Kada FBI sazna da je jedna njegova istraga dovedena u opasnost zbog 'curenja' informacija 'iznutra', savezni se agenti obrate za pomoć Crockettu i Tubbsu. Radi se o vrlo opasnom zadatku: ubaciti se u samo srce zločinačkog kartela. Dvojica neustrašivih detektiva pretvaraju se da su eksperti za krijumčarenje droga iz Južne Amerike u Sjedinjene Države.

Film je režirao Michael Mann, svojedobno producent originalne televizijske serije "Miami Vice", koja se prikazivala pet godina, tijekom osamdesetih. Epizode serije često su se bavile vrlo ozbiljnim pitanjima zločina u Miamiju, ali ostale su najpoznatije kao stilski simbol čitavog desetljeća i zahuktale metropole Floride. Jamie Foxx, koji tumači lik detektiva Tubbsa, dobro se sjeća stila serije: "Sjećam se kako sam kao dječak točno zadizao rukave i skidao sokne, ostavši bosonog u cipelama samo da bih izgledao kao oni. Moja bi baka stalno vikala na mene kako mogu hodati okolo bez sokni. Nevjerojatno mi je danas da sam i sam dio te iste priče: Michael Mann je napravio film koji će isto tako postati povijest".

Irski glumac Colin Farrell, koji glumi Sonnyja Crocketta, kaže da film nije samo nostalgično oživljavanje osamdesetih ili načina na koji je Don Johnson tumačio lik Crocketta: "Nisam puno razmišljao o Donu Johnsonu; da jesam, bio bih do grla u problemima jer bih se s njime svađao oko odijela koje bih ja volio nositi, oko sokni … i slično. Televizijska serija očito je izvornik, ali mi smo mu prišli s vrlo suvremene točke gledišta i film je samosvojno djelo".

Redatelju Michaelu Mannu, kako kaže, nostalgija nije bila razlog za snimanje filma "Miami Vice": "Ono što je meni, a i ostalima, bilo najuzbudljivije bila je mogućnost da zaronimo u svijet potajnog policijskog rada: što takav posao čini tebi, a što ti činiš njemu … čitava ideja o življenju potpuno izmišljenog identiteta, koji je ustvari produžena ruka tvog stvarnog 'ja', i da se to zbiva 2006. i za pravo, a ne u izmišljenoj priči. U tom slučaju nema doma na jedrilici, niti aligatora kao kućnog ljubimca".

Međunarodna glumačka postava uključuje kinesku zvijezdu Gong Li kao neodoljivu kraljicu kartela koja ulazi u emocionalnu vezu sa Sonyjem Crockettom. Engleska glumica Naomie Harris glumi policijsku istražiteljicu čija se ljubavna veza s Tubbsom pokaže vrlo opasnom. Španjolski glumac Luis Tosar šef je čitave krijumčarske operacije koja je meta istrage. Film je sniman na lokacijama u Floridi, te diljem Latinske Amerike, uključujući Urugvaj, Brazil, Kolumbiju, te kubansku prijestolnicu Havanu. Glazbu za film skladao je Klaus Badelt.

XS
SM
MD
LG