Linkovi

Obama ili McCain?


Republikanska konvencija počinje u ponedjeljak u Minneapolis-St. Paulu u Minnesoti. Baš kao što su demokrati Baracka Obamu učinili središtem svoje konvencije ovog tjedna u Denveru, to namjeravaju sljedeći tjedan učiniti i republikanci s Johnom McCainom.

Nakon svih govora i političkih napada na demokratskoj konvenciji, slavnih gostiju i puštanja balona, predsjednički će se izbori svesti na jednostavan izbor – demokrat Barack Obama ili republikanac John McCain. Politički stručnjak Stuart Rothenberg pratio je ovotjednu konvenciju Demokratske stranke u Denveru i razmišljao kako će izgledati kampanja za nacionalne izbore, koja će početi punom parom nakon konvencije Republikanske stranke: "Mislim da će izbori i dalje biti zapravo o Baracku Obami. Želja za promjenom u zemlji je snažna, i – ako senator Obama bude mogao uvjeriti većinu Amerikanaca da će on biti iskusan, razuman i pouzdan čelnik, mislim da će oni biti voljni okušati svoju sreću s njim. Do sada, on još nije dobio tu bitku".

Čak i u Denveru, republikanci su učinili sve što su mogli da bace sjenu sumnje na Obamino iskustvo na političkom polju, njegovu sposobnost da upravlja zemljom i njegovu spremnost da bude vrhovni vojni zapovjednik. Bivši gradonačelnik New York Cityja, Rudy Giuliani, izgubio je u preliminarnim stranačkim izborima kao republikanski kandidat, no on sada kritizira Obamu, kao jedan od glavnih kandidata-surogata Johna McCaina: "Mislim da bi nas senator McCain držao u ofenzivi protiv terorizma - znači branio nas, dok bi nas senator Obama vratio u defanzivu, a to ovu zemlju nikako ne bi učinilo sigurnom. Nedostatak znanja senatora Obame na području vanjske politike ozbiljan je problem".

Demokrati su itekako svjesni zabrinutosti zbog nedovoljnog Obaminog iskustva ne samo u vanjskoj politici nego i na polju nacionalne sigurnosti. Bivši američki predsjednik Bill Clinton podsjetio je ovoga tjedna demokrate da ovogodišnji napadi republikanaca na Obamu zvuče vrlo poznato: "Mi smo prevladali u nemilosrdnoj kampanji u kojoj su republikanci tvrdili da sam ja premlad i nedovoljno iskusan da budem vrhovni zapovjednik vojnih snaga. Zvuči vam poznato? To nije postiglo željeni učinak 1992. godine jer smo tada bili na pravoj strani povijesti, i neće uspjeti 2008. godine jer je Barack Obama na pravoj strani povijesti!"

Politički stručnjak Stuart Rothenberg predviđa čitav tjedan napada na Obamu na republikanskoj konvenciji u Minneapolis-St. Paulu: "McCainovi pristaše vrlo su agresivni u namjeri da to promijene, da bace teret na Obamu i mislim da će i dalje morati biti agresivni. Jer, bit je u tome da, iako je ova utrka tijesna i John McCain bi u njoj mogao pobijediti, Barack Obama ima malu prednost".

Većina stručnjaka se slaže da će gospodarstvo biti glavno pitanje u ovogodišnjim izborima. Na tom polju trenutačno prednost se daje Obami i demokratima. Nedavne ankete pokazuju Obamu i McCaina u praktički ‘mrtvoj trci’ za Bijelu kuću, manje od 10 tjedana prije predsjedničkih izbora 4. studenog.

XS
SM
MD
LG