Linkovi

Haški nastup tzv. vlade RSK


Cilj tzv. vlade Republike srpska krajina u egzilu jeste redefiniranje Hrvatske kao države, ponovna uspostava RSK, povratak 600 tisuća srpskih izbjeglica i vraćanje Srbima statusa konstitutivnog naroda u Hrvatskoj, izjavio je na suđenju predsjedniku ili možda premijeru te iste vlade svjedok, inače ministar informiranja Ratko Ličina.

To nije sve, vlada RSK će od Hrvatske tražiti nadoknadu šteta od 60 milijardi eura, potom obnovu 30 tisuća srpskih kuća i povrat 50 tisuća stanova. Od svjedoka se čulo još nekoliko specifičnih izjava. Krajinski Srbi nisu dobivali nikakvu pomoć iz Beograda, pogotovo ne u ljudstvu, u naoružanju, u sredstvima, logistici, potpora je bila samo verbalne naravi. Oružje je dopremala JNA s časnicima porijeklom iz «krajine». Potom je svjedok potvrdio da je Srbija ipak slala pomoć, ali samo humanitarnu, čime je iskaz ponovno došao u osjetan raskorak sa sadržajem svih otpužnica koje su pokrivale ili pokrivaju zbivanja u okupiranom dijelu Hrvatske a i s onim za čim teđi haaški sud, bilježenjem istine.

Nadalje, zločina nad ne-Srbima nije bilo budući da su se Srbi «samo branili», rastumačio je svjedok. Budući da je svjedok ministar informiranja, držan je u teškome neznanju jer u protupisitivaju nije znao ništa o čestim sastancima Milana Martića sa Stanišićem i Simatovićem. Staničić i Simatović su kontaktirali Martića stoga što su održavali rodbinske veze u «krajini», njegujući spone s obiteljima svojih supruga. Zabilježeno je i da su se dva prva svjedoka, savjetnik za vanjske poslove i ministar informiranja razišli u opisu dužnosti optušeniga martića. Za Ličinu je Martić još uvijek predsjednik a Jarčevića premijer vlade RSK.

XS
SM
MD
LG