Linkovi

Američka letjelica Phoenix spustila se na Mars


Američka svemirska letjelica, nazvana Phoenix, sletjela je noćas na površinu Marsa u potrazi za znacima vode i drugim dokazima da je na Crvenom planetu postojao život. Znanstvenici u američkom svemirskom centru u Kaliforniji, koji su osmislili i proveli cijelu misiju, s oduševljenjem su reagirali na vijest u uspješnom spuštanju nakon 680 milijuna pređenih kilometara i putovanja dugog preko 10 mjeseci. Ovo je, inače, prvi put u posljednjih pet godina da se Marsovu površinu spusti neka letjelica. Uglavnom, Phoenix će pokušati prikupiti uzorke leda na Marsovom sjevernom polu, a ti će uzorci pomoći znanstvenicima da utvrde ima li na Marsu kemijskih mogućnosti za postojanje nekog oblika života.

Mjesto slijetanja se nalazi na 68 stupnjeva sjeverne širine, što bi na Zemlji odgovaralo sjevernom dijelu Švedske, ali mnogo, mnogo hladnijem…Planirano je da Phoenix na Marsu provede puna tri mjeseca iskapajući komade tla pomoću svoje, dva metra dugačke, «žlice» i analizirajući uzorke na licu mjesta, pomoću instrumenata na samoj letjelici. Naravno, cijelom operacijom će se upravljati sa Zemlje.

Phoenixu je trebalo samo sedam minuta da, po ulasku u Marsovu atmosferu brzinom od oko 20 tisuća kilometara na sat, počne s kočenjem i dodirne tlo…Prema riječima NASA-inih znanstvenika slijetanje je bio «savršeno»!

XS
SM
MD
LG