Linkovi

Bush: Hezbollah je u Libanonu doživio poraz


Po uspostavi primirja tisuće izbjeglih Libanonaca zagušilo je razorene prometnice vraćajući se u svoja naselja na jugu zemlje, dok stanovnici sjevernog Izraela napuštaju svoja skloništa.

Predsjednik George Bush izjavio je jučer da je Hezbollah u sukobu doživio poraz, te je ukazao na to da će združene mirotvorne snage Libanona i Ujedinjenih naroda patrolirati jugom Libanona, područjima kojima je prethodno dominirao Hezbollah.

Dužnosnici Ujedinjenih naroda susreli su se s izraelskim i libanonskim predstavnicima kako bi raspravili transfer teritorija koji je sada pod kontrolom Izraela. Izaslanik svjetske organizacije za Srednji istok Alvaro de Soto izjavio je da bi međunarodne mirovne snage trebale početi stizati u Libanon u roku od nekoliko dana.

Čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah izjavio je da su njegovi borci izborili 'stratešku, povijesnu pobjedu' nad Izraelom. Dodao je da je ovo pogrešan trenutak za raspravu o razoružanju njegove organizacije – što traži rezolucija Ujedinjenih naroda o uspostavi prekida vatre.

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je da će primirje 'eliminirati državu u državi', koju je Hezbollah uspostavio na jugu Libanona. U govoru članovima parlamenta, Olmert je rekao da će Izrael nastaviti sa akcijama protiv ove ekstremne organizacije 'bilo gdje i na bilo kojem mjestu'. Izraelska je vojska navijestila da će zadržati teritorij koji je osvojila u prethodnih nekoliko dana. Blokada Libanona na moru i u zračnom prostoru trajat će sve dok se ne uspostavi međunarodni sustav kontrole koji će spriječiti dostavu naoružanja Hezbollahu iz stranih zemalja, priopćio je Izrael. Izraelski izvori javljaju da su militanti Hezbollaha jutros ispalili barem deset raketa na izraelske položaje u južnom Libanonu, bez obzira na primirje, staro manje od 24 sata. Nema izvješća o ozljedama, a Izrael tvrdi da nije uzvratio vatru. Ranije izraelska je vojska izvijestila da je ubijeno barem pet boraca Hezbollaha koji su ugrožavali izraelske snage.

XS
SM
MD
LG