Linkovi

Leatherheads - Novi film Georgea Clooneya


Godina je 1925. i prilično grubijanski sport američki nogomet – u kojemu igrači nose kožnate kacige, otkud i naslov filma – već je dugo popularan na američkim sveučilištima, ali se prilično muči u sferi profesionalnog sporta. Veteran – u prijevodu: poprilično prestar – Dodge Connolly, koga glumi Clooney, zna da mu treba specijalna atrakcija za privlačenje publike za njegov klub Buldozi, u Duluthu, u Minnesoti. Čini mu se da je našao takvu atrakciju u Carteru Rutherfordu – koga glumi John Krasinski – koji je svojedobno napustio svoju sveučilišnu ekipu da bi služio u Prvom svjetskom ratu i vratio se kući kao pravi pravcati ratni heroj.

Isprva, njegova zamisao funkcionira točno kao što je bilo zamišljeno. Ali, onda na scenu stupa nadobudna novinarka Lexie Littleton, koju glumi Renee Zellwegger.

Ispostavi se da je njezin novinarski zadatak da otkrije stvarnu priču iza ratnog herojstva Cartera Rutherforda. Za kratko, radnja se pretvara u ljubavni trokut kada smutljivac Dodge shvati da se u nju zaljubio. Clooney kaže da je godinama izbjegavao raditi ljubavne komedije jer mu se čini da one ne moraju nužno biti uspješne. No, voli komedije iz četrdesetih i pedesetih godina, koje je kao dječak gledao na televiziji. Njihovi brzi i duhoviti dijalozi. Kaže on, mnogo su smiješniji od formule po kojoj se radi većina današnjih ljubavnih komedija: "Svi znamo kako će one završiti: zaljubljeni momak dokopat će se zaljubljene djevojke … ako nije tako, publika je nezadovoljna. Dakle, jedini način da takvi filmovi stvarno funkcioniraju je da ih se smjesti u stvarno zanimljivo okružje, koje će onda i samo biti jednako toliko zvijezda filma koliko i ljubavna priča. Uz to, tu je i onaj nevjerojatno brzi dijalog kakav se jednostavno ne može smjestiti u suvremenu radnju".

Renee Zellwegger kaže da je, pripremajući se za ulogu Lexie, proučavala filmove s Rosalind Russell i Jean Arthur, među ostalima, kako bi razumjela svoj vlastiti lik. Portretiranje žene iz nekog drugog vremenskog razdoblja, kaže, glumački ju oslobađa da još više uživa u svom radu: "Možda to ima veze sa zahvalnošću koju osjećam za eskapizam. Iskustvo me podučilo da što dalje je moja stvarnost udaljena od lika, to više uživam u glumi i to mi je lakše uroniti u karakterizaciju uloge. Upravo zato najviše volim uloge žena iz drugih era".

U filmu "Leatherhead" pojavljuje se i Jonathan Pryce kao menedžer čiji su poslovi malo mutni, dok Stephen Root glumi vječno pijanog sportskog novinara. Scenarij su napisali Duncan Brantley i Rick Reilly. Glazbenu podlogu za film, miješajući i popularne pjesme iz dvadesetih, skladao je Randy Newman.

XS
SM
MD
LG