Linkovi

Marshall Bailly - osnivač škole za buduće vođe trećeg svijeta


Marshall Bailly je u Namibiju otisao 2003. godine s misijom – pomoci studentima, poput njega, unaprijediti njihova drustva. U dobi od 20 godina, pokrenuo je, sa Sveucilistem Namibije, program rukovodjenja sa ciljem osposobljavanja drustvenih aktivista u skupljanju novcanih sredstava i racunovodstva.

Taj njegov put u Namibiju oznacio je i radjanje organizacije pod nazivom "Leadership Initiatives," medjunarodne organizacije za razvoj. Bailly ju je osnovao dok je jos bio student na American University, u Washingtonu.

Bailly je u Washington i dosao s ambicijom da putuje u druge zemlje sto do tada, odrastajuci u malom mjestu u saveznoj drzavi Michigan, nije mogao: "Na American University imaju programe za studij u inozemstvu. Zahvaljujuci njima, bio sam u Kini, Japanu, Angoli, Botswani, Namibiji, Nigeriji i imao prilike vidjeti kako se te zemlje razvijaju i kako ja sam mogu sudjelovati u njihovom razvoju", kaže Bailly.

Marshall Bailly je osnovao tecajeve za studente u Africi: "Formirao sam koaliciju profesora koja je dekanu American University rekla: Moramo sponzorirati "Leadership Initiatives," moramo im dati sansu za rad u Namibiji, i da, mozemo povjeriti jednom 20-godisnjaku razvoj programa u drugoj zemlji", kaže Bailly.

Jedna studentica koja je zavrsila Baillyjev tecaj rukovodjenja startala je vlastiti program u Windhoeku, glavnom gradu Namibije, kako bi pomogla ziteljima jednog izbjeglickog logora u pronalazenju posla.

Bailly kaze da se njegov razvojni program razlikuje od drugih po tome sto drustvene aktiviste priprema za rad s liderima lokalnih zajednica sto njihove projekte i cini odrzivima. Organizacija "Leadership Initiatives" od ljudi trazi da se oslanjaju na vlastite resurse. Ne postoje mikro-zajmovi, ne postoje programi pruzanja pomoci. Umjesto toga, grade se koalicije u zajednicama.

Iz Namibije, Marshall Bailly je program prenio u Nigeriju i na Filipine. Od 2005. godine, njegova je organizacija obucila 140 studenata za uvodjenje promjena u njihova drustva. Od projekata organizacije "Leadership Intitiatives," kaze njen osnivac Marshall Bailly, koristi je, do sada, imalo najmanje 22.000 ljudi. Interes su pokazale i druge zemlje. Ruanda zeli da Marshall Bailly svoj program primijeni na njihovim sveucilistima.

XS
SM
MD
LG