Linkovi

Whatever Works - novi film Woodya Allena i Larrya Davida


Svojim najnovijim filmom, redatelj i scenarist Woody Allen se vraća u New York, predstavljajući gledateljima televizijskog komičara Larryja Davida kao mrzovoljnog i gunđavog umirovljenog profesora i Evan Rachel Wood kao mladu, entuzijastičnu ženu koja se nađe u ulozi njegovog protežea.

Upoznajte Borisa Yellnikoffa. Zasigurno ga se ne bi moglo predstaviti kao simpatičnu osobu. Ovaj umirovljeni profesor fizike, koji šepa – jer je pokušao skočiti kroz prozor, ali si je samo uspio slomiti nogu -, većinu svog vremena provodi u hvaljenju samog sebe – kako je briljantan! – i žalopojkama o svima drugima – kako su blesavi!

Odjednom u njegov život zaluta Melody, ne baš prepametna djevojka iz Mississippija koja se doselila u New York u potrazi za slavom i bogatstvom, no, umjesto toga, našla se na ulici. Usprkos svoje gunđave naravi, Boris je dobra srca: ponudi joj dom, kao i spašavanje čitavog života udjeljivanjem obilnih doza njegove nesumnjive mudrosti.

Novonastala zajednica zasigurno se ne može opisati kao 'spoj iz raja', ali, kako i sam naslov filma kaže, - kako ide da ide! Larry David, svojedobni koautor serije „Seinfeld“, a sada i sam zvijezda vlastite humorističke serije „Curb Your Enthusiasm“, kaže da riječi koje izgovara nedvojbeno dolaze od Woodyja Allena, ali ustraje da njegov lik nije surogat za slavnog filmskog autora. Ustvari, izvorno je lik bio zamišljen za jednog drugog glumca.

Woody Allen kaže da napisao scenarij za ovaj film prije više desetaka godina, misleći na glumca Zero Mostela. No, kad je taj umro, 1977., Allen je stavio rukopis na stranu i nikad nije ni pomislio da bi sam mogao glumiti tu ulogu: "Čak i da sam mlađi ne bih mogao igrati tu ulogu jer joj jednostavno ne pristajem. Larry može glumiti lik prepun sarkastičnog, vitriolskog humora, a da publika to prihvati. I Groucho Marx je to mogao glumiti. Kad bih ja probao vrijeđati sve ljude oko sebe i nazivati sebe genijem a njih kretenima, nimalo se ne bih dopao publici," tvrdi Allen.

I u ovom filmu, glavni se protagonist često izravno obraća publici. To je omiljena metoda Woodyja Allena: "Ja se primarno osjećam kao pisac, a režiram svoje filmove samo zato da ih netko drugi ne bi upropastio. Dakle, ja uvijek čujem glas pripovjedača i moram ga slijediti. I sam sam bio komičar koji se izravno obraćao publici. I danas to radim, bilo kroz likove ili uvedem u film pripovjedača", navodi Allen.

U filmu se pojavljuju i Patricia Clarkson i Ed Begley Junior kao Melodyni roditelji koji doputuju u New York i sami dožive neke stvari koje im promijene život. Woodyju Allenu to je četrdeseti film otkako je režirao 1969. „Take Money and Run“ i, kao i obično, glazbu je pronašao u vlastitoj zbirci glazbe – od Groucha Marxa pa do dixieland jazza.

XS
SM
MD
LG