Linkovi

Objavljena nova video snimka bin Ladena


Dužnosnici američkih obavještajnih službi kao i drugi analitičari navode kako vjeruju da je nova al-Qaidina video snimka autentična te da pokazuje govor bin Ladena snimljen prošlog mjeseca. Obraćajući se Amerikancima, bin Laden ih je pozvao na odbacivanje demokratskog sustava i prihvaćanje Islama, ukoliko žele okončati američki angažman u Iraku.

Bin Laden je napao demokratski sustav, uz tvrdnju da taj oblik vlasti služi isključivo interesima velikih korporacija u Americi i drugdje. U poruci koju su analitičari ocijenili kao ljevičarsku i marksističku po tonu, on je također osudio kapitalizam, globalizaciju svjetske ekonomije kao i druge zapadnjačke običaje. Noseći crnu bradu, Bin Laden je na video snimci pola sata govorio bez prestanka osvrćući se pri tom na nedavna svjetska događanja, što je navelo analitičare na zaključak da je snimka napravljena u posljednjih nekoliko tjedana.

Predsjednik Bush se pred početak današnjeg zasjedanja APEC summita u Sidneyu u Australiji osvrnuo na bin Ladenovu snimku rekavši da ona pokazuje da je rat u Iraku borba protiv ekstremista te da Sjedinjene Države moraju biti ustrajne u toj borbi. Bush je također rekao da je poruka terorističkog vođe podsjetnik svim nacijama na to da se moraju udružiti i zaštititi svoje građane od ekstremista koji ubijaju nedužne da bi postigli svoje političke ciljeve.

XS
SM
MD
LG