Linkovi

Pristup Hrvatske tek u srednjoročnom planu EU-a


Proširenje EU će se dogoditi, ali ne tako brzo, za zemlje zapadnog Balkana tek u srednjoročnom do dugoročnom razdoblju, u vremenu dužem od desetljeća. Razlog nije samo dugačak reformski put aspiranata – sama Unija treba pauzu u procesu što je prijedlog za summit u prosincu, kada će sudbina proširenja biti među glavnim temama okupljanja lidera 25 država – članica. Rečene su konstatacije među naglascima sadržaja ovogodišnjeg paketa analiza zemalja iz procesa proširenja. Analizu radi europska Komisija. Biti će službeno objavljena u srijedu, detalji koji izlaze u javnost neslužbeni su i u Komisiji ih odbijaju komentirati.

Moguće su malene, ali samo malene izmjene u tonu prije usvajanja. Što se Hrvatske tiče, nema nepoznanica, osnovne primjedbe europske Komisije na napredak odražavaju stanje u pregovorima. Poglavlja za koja je nakon screeninga određeno najviše mjerila - preduvjeta za otpočinjanje pregovora po pravilu su najkritičnije ocijenjena , dakle pravosuđe, tržišno natjecanje, oba sa čak četiri preduvjeta, te javne nabave ili socijalna politika. Nezavisnost sudaca, antikorupcija, transparentniji sustav, jednostavniji, upotrebljiviji propisi rješenje su za ubrzavanje procesa prilagođavanja uvjetima življenja u zajednici.

Među poglavljima gdje je učinjen najzamjetniji napredak je ekologija, ona je najteže poglavlje dužinom prilagodbe ali i njezinom cijenom, računa se oko 14 milijardi eura. Kod svih je zemalja regije nađen napredak, Makedonija će izgleda dobiti razočaravajuću poruku da još nije vrijeme otvaranju pregovora o članstvu, Srbija je zavrijedila komplimente za ekonomsku stabilnost ali će i dalje biti zakočena u pregovaranju dok su haaški bjegunci na slobodi. BiH i Albanija tek trebaju ubrzati. Najteže će u dolazećoj godini biti rješavanje pitanja statusa Kosova ali i budućnosti Bosne i Hercegovine.

Analize daju naslutiti da zemlje regije neće ulaziti u Uniju u skupini, nego pojedinačno i da će ovo proširenje, sada kada je regija od 1. siječnja geografski okružena Unijinim članicama, biti sporovozno i uz uvjete teže nego dosadašnja. Ili, kako je priznao hrvatski glavni pregovarač francuskom dnevniku Le Figaro, Hrvatska nije očekivala toliko striktne uvjete pregovaranja.

XS
SM
MD
LG