Linkovi

Priprema pregovora Hrvatske i EU po poglavlju Tržišno natjecanje


Potvrda da je ozbiljno otpočeto rješavanje problema državnih potpora brodogradnji i željezarama preduvjet je otvaranju pregovora Hrvatske i EU po poglavlju Tržišno natjecanje. Tijelo stalnih predstavnika država – članica EU ili Coreper u srijedu je prihvatilo prijedlog europske Komisije o otvaranju pregovora i odmah proslijedilo pismo hrvatskoj Vladi sa zahtjevom za očitovanjem o pregovaračkom okviru i pozicijama Zagreba za ovo poglavlje. Pregovori Hrvatske dobili su u srijedu, osim ubrzavanja, i dugo čekan prvi dokaz dijeljenja pregovaračkog procesa Hrvatske i Turske.

Za drugo poglavlje koje je prošlo sve Unijine filtere, Carinsku uniju, Zagreb je dobio zeleno svjetlo bez velike diskusije i bez preduvjeta u mjerilima. Turski je napredak stopiran primarno radi narastajućeg nezadovoljstva nekih država – članica stupnjem ispunjavanja ugovornih obaveza ove zemlje. Turska naime još nije priznala članicu Unije Cipar ne dozvoljava uplovljavanje brodova pod ciparskom zastavom u domaće luke ni slijetanje ciparskih zrakoplova na turske aerodrome. Cipar je otvorio pitanje podobnosti Turske blokiravši start pregovora već po prvom poglavlju Znanost i istraživanje. Prema Komisijinim izvorima, prijedlog da se uspore ili čak zaustave pregovori o poglavlju Carinska unija pripisuje se povjereniku za proširenje Olliju Rehnu.

Za austrijskog predsjedanja je, kako je priopćila njihova press služba dva dana uoči zaključenja polugodišnjeg posla rukovođenja Unijom, Zagrebu poslano pet pisama sa traženjem pregovaračkih okvira. Od 35 pregovaračkih poglavlja na koja je razdijeljena zajednička pravna stečevina ili acquis, pregovara se po 33. Jedno je poglavlje privremeno zatvoreno, moguće je da se nakon Znanosti i istraživanja to isto učini i za Obrazovanje i kulturu što bi bio prvi finski rezultat kao predsjedavajuće zemlje. Mjerila su poznata također za poglavlje Javne nabavke. Računa se da će tri četvrtine pregovaračkih poglavlja sadržavati mjerila kao preduvjet početka pregovora nakon završenog screeninga.

XS
SM
MD
LG