Linkovi

EU screening hrvatske energetike: nužna transparentnost i liberalizacija tržišta električne energije


Zakoni su u redu, stupanj usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s Unijinim zamjetan je, zapravo visok no glavni će zadatak u dolazećim godinama, a u sklopu priprema za članstvo u EU biti njihova provedba.

U pregovorima sa zemljama novog kruga proširenja provedba je glavna riječ i lekcija naučena na iskustvima prošloga, spoznaje su nakon drugog dana bilateralnog screeninga za poglavlje 15. - Energija. Pregovarač za poglavlje 15. Nikola Ružinski i voditelj radne skupine Željko Tomšić očekuju temeljem svega što su čuli tokom obje etape analitičke procjene usklađenosti zakonodavstva i pogotovo prakse Hrvatske s Unijinom da će moguće mjerilo za otvaranje pregovora biti vjerojatno dodatne potvrde transparentnosti tržišta električne energije i njegove liberalizacije.

Hrvatski je specijalitet različit od prakse u većini država – članica . Holding HEP-a djeluje sa samostalnim tvrtkama – kćerima, što jeste u skladu s Unijinom zajedničkom pravnom stečevinom ali pod uvjetom da se dokaže da prioritet ne uživa niti jedan element holdinga, bez obzira na autonomiju u financijskim i pravnim poslovima, te odlučivanju i upravljanju. Povlašteni je položaj pojedinih tvrtki inače teška povreda zakona unutarnjeg tržišta i čest predmet tužbi europske Komisije sudu EU.

Pouzdaniji i veći obnovljivi izvori energije veliki su europski, pa i hrvatski cilj. Europska je komisija već ranije opisala hrvatske planove ambicioznima. Riječ je o namjeri da se do kraja desetljeća iz tzv. obnovljivih energetskih izvora osigurava 5.8 posto energije – bez postrojenja velikih hidrocentrala. U području energetike Hrvatska valja ojačati kapacitete i uložiti dodatne napore nadograđujući efikasan sustav ušteda energije te unapređujući sve aktualnije područje obnovljivih izvora.

XS
SM
MD
LG