Linkovi

NATO se prilagođava izazovima 21. stoljeća


Sinoć su na radnoj večeri priređenoj po prvi put za 28 lidera, uz prisustvo predsjednika dvaju novih članica, Hrvatske i Albanije, u Kurhaus u Baden Badenu dodirnute tri teme. Do Lisabona, krajem iduće godine i novog sumita NATO-saveza trebao bi biti zaokružen i usaglašen novi strateški koncept, NATO se prilagođava izazovima 21 stoljeća i novim sigurnosnim prijetnjama poput terorizma ili ugrožavanju opskrbe energijom.

Tokom travnja obnovile bi se stare veze s Rusijom nakon zahlađenja stvorenog ruskom intervencijom u Gruziji. Rusija je partner s kojim NATO mora surađivati, na obostranu korist. Konačno, još se ne zna tko će biti novi glavni tajnik nakon što je nezadovoljstvo Turske danskim viđenjem karikatura proroka Muhameda i, izgleda, emitiranjem tamošnje kurdske radio postaje, dovelo u pitanje gotovo idealnog kandidata ili „odličan izbor“ kako je Danca Fogha Rassmussena opisala njemačka kancelarka Merkel, domaćin prvog dana NATO-vog summita. Summit je na simboličnoj adresi dvije obale Rajne, u dvije države i dva grada.

Uskoro čitav ovaj veliki pogon počinje raditi, prijelazom lidera s njemačke strane rijeke, od Kehla, prema Strasbourgu, gdje se summit nastavlja a domaćinstvo preuzima francuski predsjednik Sarkozy. Neosporno glavna je zvijezda summita novi američki predsjednik kojega prati doslovno obožavanje javnosti i poštovanje kolega. U anketama, preko tri četvrtine Nijemaca i Francuza odobravaju sve poteze nove američke administracije, preko 80 posto izražavaju dobrodošlicu visokom gostu i ujedno priželjkuju da njihove zemlje imaju političara takve vrste. Barack Obama je poručio sljedeće, došao sam u Europu obnoviti partnerstvo i to one vrste gdje Sjedinjene države slušaju i uče se od prijatelja i savenzika i gdje ti prijatelji i saveznici dijele terete i obaveze. Zalažući se za jačanje prisustva u Afganstanu američki je predsjednik naglasio da nije uloga okupirati Afganistan nego spriječiti da postane sigurno utočište terorista.

Za Hrvatsku je dakako najinteresantiji dio participacija predsjdnika Republike. U kraćem govoru Stipe Mesić je spomenuo da je svijet sastavljen od različitih država i kultura, nitko ne smije smatrati da postoji jedinstven model za sve i nametati ga drugima silom, svaki narod ima pravo ostvariti svoju demokraciju. Hrvatska u NATO unosi iskustva iz svog Domovinskog rata. Ona se, kao nova članica, neće samo koristiti prednostima članstva nego i doprinositi zajedničkim ciljevima i misijama a spremna je dati svoj doprinos transformaciji Sjevernoatlanstkog saveza.
XS
SM
MD
LG