Linkovi

Grabar-Kitarović: Hrvatska postaje partner Sjedinjenih Država u regiji


Grabar-Kitarović: «Bio je to prilično dugačak, vrlo otvoren sastanak. Mislim da je obostrano mišljenje koje dijelimo da su odnosi između Hrvatske i Sjedinjenih Država svakim danom sve bolji i da postoji puno prostora gdje Hrvatska i SAD mogu širiti suradnju kako bilateralnu tako i u pitanjima sigurnosti, napose regionalne sigurnosti u području jugoistočne Europe. Ja doista mislim da se Hrvatska uloga u tom smislu sve više cijeni i dakle naši napori da se uz onaj naš individualni put prema euroatlantskim integracijama istovremeno pridonese i sigurnosti i stabilnosti područja jugoistočne Europe i mislim da će nas tu Sjedinjene Države nastaviti cijeniti kao partnera i da će očekivati od nas i aktivni angažman. Normalno, ne u smislu sudjelovanja u nekakvim statusnim pregovorima ali svakako u podržavanju toga procesa. Dakle, da se postignu mirno i dogovornim putem ta rješenja otvornih pitanja u našim susjednim državama».

Glas Amerike: Čini se da Hrvatska sada dobiva jednu priliku da doista postane taj regionalni čimbenik, o čemu ste malo prije govorili. Rijetko koga se zapravo pita za mišljenje.

Grabar-Kitarović:«Pa doista jer kad recimo pogledate učinili smo ogroman napredak rješavajući pitanja koja smo imali u Hrvatskoj i pogledom u nekakvu bližu budućnost pred nama ja mislim da ćemo dosita riješiti ta pitanja političkih kriterija i da se valoriziraju i naši napori kada je riječ o reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije i obrambena reforma i sve ostalo. Kada je riječ o regionalnoj suradnji toga se doista ne treba bojati jer regionalna suradnja je u našem interesu. Više nikome ne pada na pamet obnova nekakve bivše Jugoslavije međutim mi svakako imamo interes pridonijeti aktivno stabilnosti i sigurnosti u području jugoistočne Europe jer je to ne samo naša odgovornost kao odgovornog susjeda ili naša obveza prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju nego činjenica da postizanje stabilnosti u jugoistočnoj Europi suradnji svakako će utjecati i na kreditni rejting Hrvatske, na broj turista, na strana ulaganja, dakle na razvoj gospodarstva i na sliku Hrvatske kao stabilne zemlje koja je u sve stabilnijem području».

Glas Amerke: Kako ocjenjujete konkretno sada hrvatsko-američke odnose. Znamo otprilike što valja, ima li nešto što baš ne valja, što bi se moglo popraviti?

Grabar-Kitarović: «Pa ne bih rekla da ima nešto što ne valja, ali ima prostora za napredak, trebamo više razvijati gospodarsku suradnju, više trebamo koristiti hrvatsku zajednicu ovdje u Sjedinjenim Državama da se poglavito aktiviraju ti gospodarski odnosi. Mislim da možemo učiniti više i u području vojne suradnje, a Hrvatska je i odlučna nastaviti napore sukladno sa svojim mogućnostima, primjerice u Afganistanu gdje odlukom hrvatskoga Sabora povećavamo nazočnost s 50 na 150 vojnika. Ali postoji i niz drugih inicijativa, evo ja sam danas predložila gospodinu Burnsu da primjerice u Hrvatskoj na diplomatskoj akademiji se mogu školovati irački diplomati kao što su se mnogi irački studenti i školovali ranije u Hrvatskoj. Dakle možemo pridonijeti aktivnoj izgradnji institucija, administrativnih kapaciteta, civilnoga društva i stabilizaciji zemalja koje trebaju našu pomoć».

XS
SM
MD
LG