Linkovi

Što djeca radije čine, gledaju filmove ili čitaju knjige?


Knjiga Dr. Seussa Horton Hears a Who, pretočena je u film koji je nedavno postao pravi hit na kino blagajnama širom Amerike. Mnoge druge omiljene dječije knjige takodjer su postale popularni filmovi. No, što djeca radije čine, gledaju filmove ili čitaju knjige.

U filmu Horton Hears a Who, slon Horton pronašao je malu česticu koja je odletjela sa cvijeta u djungli, i otkrio da na njoj žive mala bića. No, nitko mu ne vjeruje. Bez obzira na to, Horton će učiniti sve da spasi male stanovnike grada Whovilla, koji žive na toj čestici. Ovaj film samo je jedan od mnogih hit filmova koji su adaptacije popularnih dječijih knjiga. Neki od sličnih primjera su i adaptacije kao što su ona knjige Tonija DiTerlizzija The Spiderwick Chronicles, koja govori o magičnoj knjizi koja sadrži sve misterije života, zatim The Golden Compass, Phillipa Pullmana, knjiga o hrabroj djevojčici koja se bori protiv mračnih sila Magisteriuma kako bi svijetu donjela istinu, i naravno serija knjiga Harry Potter J.K.Rowlings.

No, što je popularnije, knjige, ili filmovi koji su po njima snimljeni. Andrew German, menadžer Olssons Books and Records u Alexandiriji, u saveznoj državi Virginia kaže: "Kada se po nekoj knjizi napravi film, primjećujemo povećani interes djece za tu knjigu. Roditeljima se na jedan način skreće pažnja na baš tu knjigu, te je mogu čitati sa svojom djecom jer su sada i sami bolje upoznati s njenim sadržajem".

No, to ne znači da će film biti profitabilniji nego knjiga. Popularna serija knjiga Harry Potter bila je popraćena filmovima, video igrama i raznim drugim proizvodima koji se baziraju na toj seriji knjiga. Do travnja prošle godine, prvih šest knjiga ove serije prodano je u više od 400 milijna primjeraka.

No, što djeca misle o knjigama i filmovima koje vole. Dvanaestogodišnja Miranda Goddard: "U prvoj knjizi Harry nije odao proročanstvo Luciusu. Ali, u filmu jeste, tako da se na kraju filma skoro čini kao da su zlikovci pobjedili".

Sedmogodišnja Phoebe Tomsu kaže da su joj se svidili i knjiga i film, svaki na svoj način: "Kada gladate film, možete se samo zavaliti u svoje sjedalo, odmarati i jesti kokice. Ali, ako sami želite stvoriti taj doživljaj, i ako ne želite gledati neku filmsku zvijezdu, i želite se pretvarati da ste vi sami zvijezda, onda pročitate knjigu. Dok čitate riječi, zamišljate da se slike stvarno stvaraju pred vama.

Njena sestra , dvanaestogodišnja Chloe dodaje da se knjiga i film medjusobno nadopunjavaju, te da dobro snimanje, gluma i posebni efekti mogu upotpuniti priču.

Bilo da djeca izaberu knjigu ili film, jedno je sigurno – ova dva medija podižu popularnost jedan drugome. Hit filmovi koji su snimljeni po knjigama privući će djecu u knjižare, dok će istovremeno dobra knjiga koja je pretočena u film privući ljude u kino dvorane, u taj čarobni svijet velikog ekrana.

XS
SM
MD
LG