Linkovi

Bush u posjeti obali Meksičkog zaljeva na godišnjicu uragana Katrine


Tijekom svog obilaska obalnog područja Meksičkog zaljeva i susreta s postradalima, na godišnjicu uragana Katrine, predsjednik Bush je obećao kontinuiranu vladinu pomoć žrtvama te oluje.

Predsjednik je rekao da će potpuno uklanjanje posljedica uragana trebati godine, međutim i to da su ljudi koji žive i rade u području Meksičkog zaljeva odlučni u svojim nastojanjima u obnovi svojih domova i svojih života: "Duh postoji, ljude žele uspjeti, i naš je posao na saveznoj razini da vam pomognemo da uspijete. To je ono što sam vam došao poručiti", rekao je Bush.

Bush je održao govor u gradu Biloxiju u saveznoj državi Mississippi, nakon što je prošetao ulicama dijelova grada teško pogođenim uraganom Katrina. Predsjednik je prvi put posjetio to područje ubrzo nakon oluje, i kaže da je zatečen s viđenim napretkom: "Osjeća se duh obnove. Možda je teško onima od vas koji su pošli kroz prošlu godinu osjetiti to, ali za nekoga tko je bio ovdje prije godinu dana i sad je došao opet, stvari se mijenjaju i čestitam vam na vašoj odvažnosti".

Bush je vidio grad relativno čist od olujnog otpada, međutim u isto vrijeme pun podsjetnika na uragan Katrinu. Veliki je broj napuštenih i oštećenih kuća, a tamo gdje su stajale kuće oštećene u oluji, sada su samo prazna zemljišta. Škole i poduzeća su ponovo rade, međutim mnogi od njih još uvijek djeluju u privremenom smještaju u prikolicama. Predsjednik je rekao da regija prolazi kroz jedan od najvećih projekata obnove u američkoj povijesti, te da je svjestan da je dio najtežeg posla još uvijek predstoji. Nadalje, Bush je rekao da savezna vlada šalje stotine milijuna dolara pomoći obali Meksičkog zaljeva, te je potaknuo na strpljivost one frustrirane s birokratskim odgodama.

"Znam da ima frustracije. Međutim ja cijenim napore državnih službi da osiguraju da se novac troši u dobre svrhe, da ide onim ljudima koji ga zaslužuju. To je ono što od njih očekujete", rekao je Bush.

Predsjednik je također istaknuo da je u tijeku nove sezone uragana i s tropskom olujom Ernesto pred vratima vlada bolje nego ikad pripremljena za sučeljavanje s prirodnim katastrofama. Dužnosnici na lokalnom, državnom i saveznom nivou su podijelili krivnju za neprimjerenu početnu reakciju na Katrinu, posebice u gradu New Orleansu u saveznoj državi Luizijani, gdje se tisuće najsiromašnijih građana našlo zarobljeno u skloništima u sportsko dvorani i kongresnom centru u situaciji koja se ubrzano pogoršavala. Predsjednik se Bush našao na udaru kritika jer je premda upoznat s razinom uništenja ostao na godišnjem odmoru, te što je prvotno hvalio nadležne na saveznom nivou odgovorne za pružanje prve pomoći. Mišljenje javnosti o predsjedniku se nakon uragana snizilo i još uvijek se nije u potpunosti oporavilo.

Ankete koje je tijekom kolovoza provelo nekoliko velikih izvještajnih agencija pokazuju da još uvijek velika većina Amerikanaca ne odobrava način na koji se nosio s Katrinom. Međutim jedna od anketa, onu koju su provele televizijska mreža CBS i list New York Times također je ustanovila da mnogi Amerikanci misle da su lokalne vlasti mogle puno bolje pomoći žrtvama uragana u New Orleansu, u koji se Bush zaputio odmah nakon posjete Mississippiju. On će danas tamo prisustvovati misi, susresti se s lokalnim dužnosnicima i održati govor o svojim nadanjima o obnovi grada

XS
SM
MD
LG