Linkovi

90-ta obljetnica neprofitne organizacije Junior Achievement


Neprofitna organizacija Junior Achievement, koja mlade priprema za radno mjesto i inspirira na poduzetnistvo, slavi 90 godina postojanja i upravo je objavila rezultate jedne nove ankete – pedeset posto mladih izjavilo je da zeli jednog dana voditi vlastite businesse.

Razvijati u mladima financijsku pismenost i pripremati ih za radno mjesto, to je misija organizacije Junior Achievement od 1919. godine, kad je ona bila i osnovana: "Mi smo najstarija poslovna i ekonomska obrazovna organizacija u svijetu. Radimo sa devet milijuna i 200 000 mladih u 123 zemlje svijeta".

Izvrsni dopredsjednik Jack Kosakowsky kaze da je program njegove organizacije povezati studente s lokalnim volonterima: "Tipicno, poslovni covjek dolazi i mlade upoznaje s osnovnim konceptima poslovanja. Ali, za razliku od tradicionalnog ucenja, putem predavanja, sve sto mi radimo eksperimentalnog je karaktera, stavljamo ljude u situacije u kojima mogu biti stvarno angazirani u nekoj aktivnosti kao sto je primjerice osnivanje njihove vlastite mini-kompanije. Na taj nacin, pred njih se postavljaju isti izazovi koji se postavljaju i pred nas, odrasle, kad zapocinjemo s nekim businessom".

Mlade poduzetnike, kaze Jack Kosakowsky, zanimaju i privlace najraznovrsniji poslovi: "Imali smo puno njih koji bi zapocinjali ekolosko-orijentirane kompanije, za reciklazu, recimo. Ili, u Juznoafrickoj Republici jedna je studentska kompanija osmislila napravu za nosenje vode, proizvod izbacila na trziste i bila s njim vrlo uspjesna. U Norveskoj, studenti su proizveli novi tip skijaskih sokni, s posebnim podlaganjem i umetcima, patentirali proizvod i bili takodjer s njim vrlo uspjesni na trzistu".

Sesnaestgodisnja Sylvia Cheung je za Junior Achievement saznala prosle godine, kad se prikljucila studentskoj kompaniji u Houstonu, u Texasu: "Ima nas trideset i troje, iz raznih smo skola i nalazimo se svake subote, izmedju 4:30 i 6:30, to nam je kao izvanskolska aktivnost" navodi Sylvia.

Na tim je subotnjim susretima Sylvia puno naucila o tome kako voditi vlastiti posao, od planiranja do skupljanja novcanih sredstava i marketinga. Njena je kompanija sudjelovala u redovitoj godisnjoj konferenciji organizacije Junior Achievement koja je
ljetos odrzana u Bostonu, u Massachusettsu: "Prodavali smo razne proizvode, od majica do mini-osvjezivaca zraka, sve sto smo sami proizveli", navodi Cheung.

Higher Grounds Café, u West Hillsu, u Kaliforniji, pokrenulo je deset studenata, sad ih ima pedeset. Prodaju organski uzgojeni caj, kavu i kakao, s africkih farmi. Chellsey Cruz, zadnja godina srednje skole, prikljucila se kompaniji prije dvije godine: "Na stvaranje nase kompanije potaknuo je film “Crno zlato,” prikazan na Sundanceu, festivalu nezavisnog filma, 2006. godine. Film o farmerima u Etiopiji koji se muce da bi prezivjeli s niskim cijenama koje dobijaju na njihovoj kavi. Odlucili smo osnovati vlastiti business i ponuditi im bolje cijene za njihove proizvode".

Prosle godine, Higher Grounds Café je proglasen Junior Achievement kompanijom godine. Poslovni uspjeh, kaze Chellsey Cruz, dao joj je jednu vrijednu lekciju za zivot: "Naucila sam kako drzati fokus na necemu, kako ustrajati na projektu, jer na pocetku nije nam islo tako dobro, nismo puno prodavali, ali naucila sam kako ne odustajati, kako ostati predan ideji, naucila sam da treba stvarno raditi, ulagati puno vremena i truda i da uspjeh onda nece izostati: "To je jako vazno i nikad nije prerano uciti razmisljati na taj nacin".

Bo Fishback je glasnogovornik Kauffman Foundation, neoprofitne ustanove koja pomaze poduzetnicima. On ohrabruje mlade da se pridruze programima kakav je Junior Achievement i istice da je upravo sada najbolji trenutak krenuti u vlastiti business: "Poduzetnicki je duh i izgradio Ameriku. Ljudi su probleme vidjeli kao mogucnosti i krenuli ih rijesavati. A to donosi drustvene promjene, dovodi do ekonomskog rasta, stvara radna mjesta. A kako je svijet danas medjusobno tako povezan, mogucnosti poduzetnicima za pristup bilo kojem trzistu otvorene su ma gdje se oni nalazili.

U tome da je trziste postalo pristupacnije nego ikada slaze se i Jack Kosakowsky, iz organizacije Junior Achievement. Stoga, kaze on, mladim poduzetnicima pruza se jedinstvena prilika da dok posluju i ostvaruju profit cine nesto dobro i pozitivno i za lokalnu zajednicu i za svijet.

XS
SM
MD
LG