Linkovi

Pokret za jednostavan život


Može li nas jednostavniji, skromniji i sporiji život učiniti sretnijima? Može, tvrde stručnjaci. Razlozi za ‘jednostavan način života’ ne vrte se jedino oko štednje. Poanta je živjeti život koji volite, koji vam donosi radost i mir. Tako kaže Wanda Urbanska, autorica I voditeljica televizijske serije o ležernijem životu: "Serija “Jednostavan život” prvi je program ove vrste na američkoj televiziji. Ovo je već četvrta sezona. Zagovaramo jednostavnost življenja iz četiri razloga: ekološkog, potrošačkog, angažmana u zajednici te sa stajališta financijske odgovornosti".

Svoje poglede na život Wanda Urbanska iznosi i u knjizi čiji naslov u slobodnom prijevodu glasi “Manje je više”. Riječ je o zbirci članaka vodećih stručnjaka za ovu tematiku. Svaki od njih, kaže Wanda Urbanska, gleda na jednostavnost života iz svoje perspektive: "Predstavljena su 24 autora. Jedan od njih, piše o ljudima koji su pojednostavnili vlastiti život jer smatraju da je to u skladu s načelom pravde i jednakosti, a svjesni su velikih nejednakosti u svijetu. Drugi su do jednostavnosti stigli iz ekološke perspektive".

Neki autori kritiziraju tradicionalnu ideju da je osobna sreća povezana s nagomilavanjem stvari, odnosno materijalizmom. Ovo istraživanje pokazuje da su materijalistički orijentirani ljudi često egocentrici te da su manje sretni u životu… Glavne svjetske religije, kao i druga tradicijska vjerovanja, shvaćaju važnost jednostavnog života. Primjer za to navodi Robyn Griggs Lawrence, urednica časopisa Natural Home: "Wabi-Sabi japanska je umjetnost nalaženja ljepote u starim stvarima, koje nisu savršene. To je svojevrsno prihvaćanje stvari takvima kakve jesu. Wabi-Sabi zagovara i oslobađanje od ideje da sve treba biti savršeno, koja je, po meni, uzela previše maha u našoj civilizaciji. Mi želimo da nam sve bude novo, po posljednjoj modi, da bude savršeno – što je vrlo štetan način razmišljanja".

S prvim koracima na putu prema jednostavnom, ležernijem životu treba početi kod kuće, u obitelji. Na primjer, dobar prvi korak je - riješiti se nepotrebnih stvari. ‘Nagomilavamo stvari, što loše djeluje na našu psihu. Ako ih date drugome, kome su te stavri potrebnije, napravili ste prvi, vrlo važan korak - kaže Wanda Urbanska. Ona uz to smatra da je sadašnja ekonomska kriza izvrstan poticaj za ‘pojednostavljivanje života’: "Amerikanci su se počeli seliti u manje kuće. Po prvi put u nekoliko posljednjih desetljeća, više se štedi. Više se konzumira lokalno uzgojena, zdravija hrana. Voze se manji automobili. Sportska terenska vozila u Americi postaju prošlost".

Wanda Urbanska predviđa da će pokret za jednostavan život u biti sve popularniji, i u Americi a i u svijetu.

XS
SM
MD
LG