Linkovi

Mjesec jazza u Washingtonu


Travanj je mjesec kad Washington preplave turisti, uglavnom zbog cvjetanja i festivala japanskih trešanja. Mnoge je ove godine privukao i baseball, zahvaljujući otvaranju novog novcatog baseball stadiona u Washingtonu. Tu je i niz novih izložbi, u muzejima Smtihsoniana, a 11. travnja ponovno se otvara Newseum, najveći medijski muzej svijeta, na novoj lokaciji, u novoj, većoj zgradi. Oh, da, tu su još i zvuci jazza.

Ne morate biti ljubitelj jazza da biste shvatili važnost koncerata koje je Smithosnian organizirao za Mjesec jazza.

U Washington stiže Brubeck Festival 2008, nazvan prema slavnom pijanistu i skladatelju Daveu Brubecku. Sedmodnevni festival slavi njegovu sjajnu karijeru, koncertima Brubeck Institute jazz kvinteta, panel-diskusijama, nastupom Dave Brubeck kvarteta i Ramsey Lewis trija, u koncertnoj dvorani Kennedy Centra. Mogućnosti za slušanje jazza obilje je tijekom Mjeseca jazza. Nakon dugo vremena, u Washington stiže i saksofonist Sonny Rollins, kojega je časopis Down Beat proglasio “najvećim saksofonistom nakon Charlieja Parkera.”

Mjesec jazza počeo je 2001. godine, a dvije godine kasnije ozakonio ga je američki Kongres. Rečeno je tada da “glazbenici, škole, koledži, knjižnice, koncertne dvorane, muzeji, radio i televizija i druge organizacije moraju razvijati programe za istraživanje, održavanje i štovanje jazza kao nacionalnog i svjetskog blaga.” Mjesec jazza obilježava se u svih 50 saveznih država i u 33 zemlje svijeta.

Tijekom travnja, u Washingtionu će biti održani i koncerti lokalnih jazz-glazbenika, majstorske radionice Big Band Jama, večeri jazza i poezije, posjeti muzejima, predavanje glazbenog kustosa Johna Edwarda Hassea, prezentacija Duke Ellington Jazz festivala, vikend Willisa Conovera, medjunarodni jam-session, Obiteljski dan jazza, hommage Quincyju Jonesu, uz sudjelovanje Smithsonian Jazz Masterworks orkestra.

XS
SM
MD
LG