Linkovi

Kongresmen Jack Murtha poziva  na povratak američkih vojnika iz Iraka


Jack Murtha, koji se smatra ključnim demokratskim članom zastupničkog doma kongresa priklonjenog vojsci i pitanjima obrane, kaže da prisustvo američkih snaga u Iraku čine tamošnje probleme još gorim: "Očito je da nastavljanje vojne operacije u Iraku nije u najboljem interesu ni Sjedinjenih Američkih Država, ni Iračana, kao ni regije Perzijskog zaljeva".

Rekavši da rat u Iraku ne ide u skladu s onim kako je bio najavljen, gospodin Murtha napao je kritike koje su uputili predsjednik Bush i dopredsjednik Cheney na račun predstavnika demokratske stranke – protivnika rata u Iraku. U nedavnim su govorima obojica napali demokrate koji tvrde da su obavještajni podaci bili manipulirani da bi opravdali invaziju na Irak 2003 godine. Gospodin Murtha, član je ključne kongresne komisije koja nadgleda potrošnju na obranu, kaže da teret rata nije ravnopravno podijeljen, navodeći broj od preko dvije tisuće američkih vojnika poginulih i više tisuća ranjenih. Sjedinjene Države trebaju, kaže on, prije izbora u Iraku zakazanih za 15-og prosinca jasno dati do znanja iračkoj prijelaznoj vladi da će američke trupe iz te zemlje otići. "Cjieli Irak mora znati da je Irak slobodan, slobodan od američke okupacije, i vjerujem da će to poslati signal sunitima da se uključe u politički proces. " - rekao je Jack Murtha.

Republikanci su istog časa napali gospodina Murthu, a predsjedatelj Zastupničkog doma Dennis Hastert optužio je njega i ostale demokrate da mašu bijelom zastavom predaje pred svjetskim terorizmom. Kongresni zastupnik Duncan Hunter je rekao da, mada poštuje gospodina Murthu koji je vijetnamski veteran, on stoji na stajalištu da bi povlačenje iz Iraka poslalo signal da Sjedinjene Države nisu u stanju izdržati u borbi s terorizmom. "Demokrati koji podržavaju ovu inicijativu su u krivu. Mislim da su oni podcijenili čvrstinu Amerikanaca i to da ako mi ne promijenimo svijet, svijet će promijeniti nas. Upravo sada u Iraku, mi mijenjamo strateški vrlo važan dio svijeta, tako da on više ne predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama, već dapače postaje naš saveznik u globalnom ratu protiv terora" - kaže Duncan Hunter.

Rezolucija kongresnog zastupnika Murthe iznesena u Zastupničkom domu poziva na premještanje američkih snaga što je to ranije praktično moguće. Murtha je rekao izvjestiteljima da je mišljenja da bi to bilo izvedivo u razdoblju od narednih šest mjeseci. Još uvijek se ne zna koliko će ostalih demokrata u kongresu podržati Murthinu inicijativu, koju on opisuje kao izraz vlastite savjesti, te potrebe da se Kongres zauzme za američke vojnike izložene ranjavanju i pogibiji u Iraku.

XS
SM
MD
LG