Linkovi

Jack Canfield - snaga pozitivnog razmišljanja


Canfield je tri desetljeća svog života posvetio tome da druge navede na pozitivan pristup životu, na pozitivna razmišljanja....

Jack Canfield posljednjih tridesetak godina putuje uzduž i poprijeko Sjedinjenih Država i pomaze učiteljima i korporacijskim direktorima u ostvarivanju njihovih ciljeva. Kako to postiže? Pričanjem priča...

“Kroz priču, kroz razgovor, mislim, većina nas i prima informacije. Sjedamo oko stola, za večeru, i prenosimo što nam se dogodilo tog dana. Naši baka i djed pričali su nam o tome kako su došli u Sjedinjene Države i kako je to bilo tada. Priča je, dakle, prirodan način da drugome prenosimo naša iskustva,” kaže Canfield.

Canfield kaže da mu je jednog dana pala na pamet ideja da te priče i zapise. Razgovarao je o tome s autorom Markom Victorom Hansenom i rodila se knjiga Chicken Soup for the Soul: Zajedno smo napisali knjigu. Čak 144 izdavača su knjigu odbila. Mi smo duboko vjerovali da je ona dobra. Odnijeli smo je u New York, svi su govorili: Ne zanima nas, glupog li naslova. Knjigu smo predstavili kod više od 120 izdavača i konačno je jedan rekao: Pročitat ću je. Pročitali su je i dopala im se".

Canfield kaže da je naslov knjige metafora. Pileća juhica često je domaći lijek za bilo što vas muči. Takve su i priče u knjizi, njihov cilj je da ublaže boli koje život donosi. Govore o tome kako se drugi ljudi nose s izazovima koje život pred njih postavlja. Canfield i Hansen na koncu su napisali više od stotinu naslova, svaki namijenjen posebnoj skupini čitatelja – majkama, recimo, ili ljubiteljima pasa, ili kršćanskim obiteljima ili, pak, tinejdžerima. Reakcije čitatelja su fenomenalne, kaže Canfield: “Javio mi se jedan dječak, rekao: Pročitao sam vašu knjigu kad sam u školi dobijao jedinice, kad sam markirao, i pušio marihuanu. Nakon što sam knjigu pročitao, prestao sam s marihuanom, u školi dobijam odlične ocjene. Eto, tako je moja knjiga djelovala na jednog 15-godišnjeg dječaka.”

Uspjeh Chicken Soup serije, kaže Canfield, dokaz je da knjiga može izmijeniti nečiji život: “Knjiga mora prenositi nečija iskustva, ali mora govoriti i o idejama. Ono što nadahnjuje, to je kad ideje prenosimo u djela.”

Canfield je odrastao u saveznoj državi West Virgina. Bio je dobar djak i nastavio obrazovanje na sveučilištu Harvard gdje je diplomirao kinesku povijest.

“To je proširilo moje horizonte, pokazalo mi važnost meditacije, pomoglo mi da ne sudim o drugima. Pokazalo mi značaj onoga što ja zovem centralizmom, u smislu prihvaćanja drugih kultura,” kaže ", kaže Canfield.

Prihvaćati otvoreno druga, tudja iskustva, kaže on, to je ono što proširuje naše horizonte. Canfield nastavlja proučavati ta tudja iskustva, pratiti kako ona dovode druge do uspjeha, uči na njihovim primjerima i pričama i dijeli to znanje s drugima, u svojim knjigama i na svojim seminarima:“Moramo odustati od stalnog iznalaženja isprika, optuživanja drugih, moramo naučiti kako pozitivno razmišljati, prihvatiti pozitivne stavove, naučiti kako cijeniti, a ne suditi i osudjivati. Moramo se znati okružiti ljudima koji razmišljaju na pozitivan način, koji vjeruju da svijet može opstati, da može dobro funkcionirati, i onima koji od svijeta očekuju da ih cijeni.”

Pozitivan stav, kaže Canfield, obično je jedina stvar koja uspješne ljude dijeli od ostatka gomile. Svakako jedna od stvari koja je Jacku Canfieldu osigurala sjajnu karijeru gurua osobnog uspjeha.

XS
SM
MD
LG