Linkovi

Ivo Miro Jović: Dio međunarodne zajednice ne želi mir u Bosni i Hercegovini


“Svi korisni i konstruktivni savjeti kad je u pitanju budućnost Bosne i Hercegovine dobro došli su, ali ne i ono što predlaže američki podtajnik za politiku Nicholas Burns”, kazao je predsjedavajući predsjedništva BiH Ivo Miro Jović na svom dananšnjem predavanju na Institutu za povijest u Zagrebu govoreći temu “Bosna i Hercegovina- kako dalje”. Reagirajući na Burnsovu izjavu da u Bosni i Hercegovini neće biti trećeg entiteta, a da Republika Srpska ostaje, Ivo Miro Jović je kazao: Ono što Burns nudi je nova kataklizma, to je novi jedan udar na Bosnu i Hercegovinu i stvaranje zemlje besperspektivnosti.

Politku američkog podtajnika Burnsa, Ivo Miro Jović ovako je svrstao: ”Dio međunarodne zajednice ne želi mir u Bosni i Hercegovini, on želi i dalje da ima krizno područje koje će moći kontrolirati, a ne rješavati”. Ivo Miro Jović jedan je od sedamnaest predsjednika koji su u Zagrebu na dvodnevnom summitu lidera zemalja srednje i istočne Europe. Domaćin skupa je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Dvije glavne teme radnog dijela skupa su kako dovršiti proces europskih integracija, te kakav je gospodarsko socijalni model primjeren ujedinjenoj Europi.

Osim plenarnog dijela summita, na marginama ovog u povijesti moderne Hrvatske najvećeg političkog, skupa održat će se i niz bilateralnih sastanaka. Zemlje, članice Srednje-europske inicijative (SEI-a) prvi put su se okupile u Češkoj 1994. Danas su sudionice zagrebačkog skupa na različitim odsjecima puta prema EU, dok je dio njih odnedavno u punopravnom članstvu, a Italija, Austrija i Njemačka stare su članice te asocijacije.

XS
SM
MD
LG