Linkovi

Italija poštrava mjere prevencije protiv ptičje gripe


Talijanska je policija zaplijenila ovaj tjedan tisuće komada pilića i jaja a tri postrojenja za pakiranje jaja smještena na jugu Italije, zatvorena su. Zbog porasta broja oboljelih od ptičje gripe u Turskoj, talijanska policija je pojačala kontrolu kako bi osigurala da se mjere zaštite zdravlja u ovoj zemlji poduzimaju na pravi način. Trideset tisuća pilića i četiri tisuće komada jaja zaplijenjeni su ovaj tjedan jer tijekom njihovog uzgoja i prikupljanja nisu poštovane mjere zaštite protiv širenja ptičje gripe.

Mario Pantano predvodi policijsku postrojbu koja kontrolira stanje na jugu Italije. Pantano nam kaže da su preventivne mjere zaštite poduzete na tri farme na kojima higijenski standard nije bio u skladu s onim propisanim od strane Ministarstva zdravstva. On naglašava da su uzorci peradi poslani na analizu kako bi se ustanovilo da li je njihovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće. Očekivalo se, kaže nam Pantano, da će uzgajivači peradi ovo napraviti sami od sebe, bez naše intervencije i dodaje kako za sada nema razloga za zabrinutost:. "Želio bih uvjeriti javnost da je sama činjenica da se ovo dešava potvrda kako ozbiljno shvaćamo kontrolu nad situacijom. Ukoliko se uzorci prikupljeni s ove peradi i uzorci jaja vrate s negativnim rezultatima testova, pilići će biti vraćeni svojim vlasnicima i stanje će se vratiti na normalu," rekao je Mario Pantano.

Najnovije preventivne mjere u Italiji rezultat su upozorenja koje je početkom ovog tjedna javnosti uputila Organizacija za hranu i poljoprivredu sa sjedištem u Rimu. Glasnogovornik ove organizacije je izjavio kako je vrlo vjerojatno da je ptičja gripa otkrivena u Turskoj, već dostigla granice obližnjih zemalja i da se mjere zaštite zdravlja pučanstva moraju pojačati.

XS
SM
MD
LG