Linkovi

Radikalni islam unutar redova američke vojske


Američka vojska objavila je da od ranije postoje propisi koji su vojnim zapovjednicima omogućavali poduzimanje određenih mjera protiv optuženika za oružani napad u Fort Hoodu da su znali za njegova militantna stajališta. Međutim, neki utjecajni bivši časnici tvrde da ti propisi nisu dovoljni.

Jedno od brojnih pitanja postavljenih u vezi onoga što je navodno navelo bojnika Nidala Malika Hasana na oružani napad u kojem je usmrtio 12 vojnika i jednog civila, te ranio 40 drugih osoba, zabrinutost je o tome što su vojni i civilni dužnosnici znali o njegovim političkim sklonostima te što su – ili nisu – učinili po tom pitanju. Najviši američki vojni časnik, admiral Mike Mullen, o tome je prošli tjedan govorio na novinskoj konferenciji: "Budući da vojni čelnici postaju svjesni takvih problema kroz određeni vremenski period, ja bih očekivao da će se to izaći na vidjelo negdje u zapovjednom lancu".

To se očito nije dogodilo u slučaju bojnika Hasana, muslimana koji je, sudeći po novinskim izvješćima, postao radikalni islamist tijekom godina kada je posjećivao islamističke internet stranice te je razmjenjenjivao elektronske poruke s jednim militantnim imamom. Hasanovo najotvorenije izražavanje političkih stavova bila je njegova prezentacija na jednoj konferenciji, kada je rekao da je rizično po Sjedinjene Države da traže da se njihovi muslimanski vojnici bore u ratovima protiv muslimanskih neprijatelja. Pritom je dodao da bi muslimani u vojsci mogli postati radikalizirani i okrenuti se protiv Sjedinjenih Država.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman kaže da jedna uredba Ministarstva obrane ovlašćuje zapovjednike da pokušaju riješiti takve situacije: "U toj uredbi stoji da ‘vojno osoblje mora odbiti sudjelovanje u organizacijama koje podupiru suprematizam, pokušavaju stvoriti nezakonitu diskriminaciju temeljenu na rasi, vjeroispovijesti, boji kože, spolu, religiji ili nacionalnom podrijetlu, zagovaraju uporabu sile ili nasilja, ili različitim načinima lišavaju osobe njihovih građanskih prava.’

No, taj je propis i brošura koja je naknadno tiskana za vojne časnike, napisan imajući na umu rasnu diskriminaciju. Stoga je zamjenik zapovjednika Glavnog stožera, umirovljeni general Jack Keane, upozorio jedan senatski odbor da te odredbe nisu dovoljne: "Čvrsto sam uvjeren da ćemo, nakon što provedemo potrebne istrage, shvatiti da će se naši propisi još jednom morati preraditi kako bi se pojasnila specifična ponašanja i stavovi radikalnih islamista ili džihadista".

General Keane je dodao da vojni zapovjednici trebaju preciznije smjernice za prepoznavanje znakova islamske militantnosti u vojnim redovima te za upute što se može učiniti administrativnim i legalnim putem. No, on je spremno rekao da to ne znači da sada treba za metu uzimati svakog od nekoliko tisuća muslimana u američkoj vojsci: "Naše društvo se zalaže za toleranciju i raznolikost, koje se odražavaju u našoj vojsci. No, mi u isto vrijeme moramo znati kako prepoznati prijetnju i što učiniti u vezi nje".

Ibrahim Hooper, direktor komunikacija pri Vijeću za američko-islamske odnose, slaže se s tim stavom, no dodaje da svaka revidirana uredba mora izbjegavati stvaranje bilo kakve vrste “lova na vještice,” usmjerenog na muslimane: "Ne bih želio vidjeti da se nekoga okarakterizira kao ekstremista samo zato što on traži pravo da nosi bradu ili da se moli na vojnoj bazi, ili pak da nosi islamsku nošnju izvan baze".

Ibrahim Hooper naglašava da vojska mora vrlo jasno odrediti što podrazumijeva pod radikalnim ili prijetećim ponašanjem. Neki promatrači smatraju da su vojni časnici oklijevali s odgovorom na na očitu militantnost bojnika Hasana, iz straha da time krše ustavna prava slobode vjere i govora. Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman kaže da će adekvatnost tekućih propisa i postupaka biti dio opsežne revizije koju je ministar obrane Robert Gates naredio prošlog tjedna. Međutim, on dodaje da prikladno provođenje propisa, uključujući i kažnjavanje neprimjerenog ponašanja i zaštitu prava vojnika, ovisi o samim zapovjednicima, kako se navodi u postojećoj uredbi: "Ispravno balansiranje ovih interesa uvelike će ovisiti o mirnoj i razboritoj prosudbi odgovornog zapovjednika. Radi se o ravnoteži između jamstva prava vojnika na osobno izražavanje, sukladno redu i disciplini, i zabranjivanja onih aktivnosti koje vojska drži neprikladnim".

Uvodno izvješće o reviziji politike i procedura u Pentagonu trebalo bi biti objavljeno početkom siječnja.

XS
SM
MD
LG