Linkovi

Borba za poboljšanje kvalitete nastave u Sjedinjenim  Državama


U Sjedinjenim je Državama nedavno uveden novi školski program kojem je cilj poboljšati kvalitetu nastave. Nakon što je objavio da će se u program ulagožiti četiri milijarde dolara, predsjednik Obama je rekao da ‘budućnost pripada zemljama koje najbolje obrazuje svoje građane.’

Učionica trećeg razreda osnovne škole krcata je devetogodišnjacima – njih 36-ero. Podne je, i već je oko 30 stupnjeva, s visokim postotkom vlage u zraku. Nema klima uređaja, samo otvoreni prozori i nekoliko ventilatora.

Posjetitelj je Mike Smith, savjetnik američkog ministra obrazovanja. Došao je u osnovnu školu East View u siromašnom, gusto naseljenom dijelu Singapura. Mike Smith iznenađen je tako velikim brojem učenika u jednom razredu. Ravnateljica škole kaže da je standardni broj 40 učenika po razredu. Unatoč tome, školi East View bit će dodijeljena nagrada za izvanredan akademski uspjeh. Singapur je inače poznat po tome što njegovi učenici u pravilu pobjeđuju na međunarodnim testovima iz prirodnih znanosti i matematike. Upravo je to ono što je dovelo Mikea Smitha u ovu zemlju, kao i obrazovne djelatnike iz Australije, Kine, Hong Konga, Kanade i Švedske. Svi oni žele saznati jedno: što to singapurski obrazovni sustav čini tako uspješnim? Odnosno: kako to radi Singapur, i da li to možemo i mi? Ministar obrazovanja u Singapuru, Dr. Ng Eng Hen kaže da je kvalitetno obrazovanje lako prepoznati, ali za njegovo ostvarivanje potrebno je mnogo izdržljivosti i podrške. Stoga je organizirao Međunarodni okrugli stol o obrazovanju, na kojem se razgovara o strateškim pristupima školstvu. U uvodnom govoru, singapurski je ministar rekao: "Kad razmišljate o politici i smjernicama za ministarstva, treba se zapitati: kako se nešto može napraviti na pravilan način, kojim smjerom krenuti, koji su nam resursi potrebni?"

Sudionici misle slično o upošljavanju i zadržavanju kvalitetnog nastavničkog kadra, o poboljšanju nastave za buduće ravnatelje škola, te o kreativnoj uporabi nastavne tehnologije kako bi se poboljšao uspjeh učenika. Na tom planu Singapur briljira. Inozemni gosti posebo su bili impresionirani tečajem bolesničke njege u Institutu za tehničko obrazovanje, gdje su učenici vježbali na kompjuteriziranoj lutki.

Švedska ministrica obrazovanja izrazila je želju da se takva tehnologija uvede i u švedske strukovne škole. Mikea Smitha posebno se dojmilo to što je singapurska reforma usmjerena na stvarne ciljeve u obrazovanju: Ukoliko imate ozbiljno i staloženo vodstvo i koncentrirate se na dobrobit učenika, na njihov uspjeh, onda ćete stvoriti sustav koji se kontinuirano poboljšava. To bi trebala biti češća pojava u Sjedinjenim Državama, stoga moramo uspostaviti uvjete za njeno ostvarenje.

No, rekavši to, Mike Smith je dodao da je takvu reformu lakše provesti u Singapuru nego u Americi. Među ostalim I zato što Singapurom već pola stoljeća vlada ista politička stranka. S jedne strane, vlast je centralizirana, no s druge – pozitivno je to što se školstvo u Singapuru ne mijenja svake četiri godine. Singapur je, osim toga, i mnogo manji od mnogih drugih država – ima populaciju od četiri i pol milijuna, što je dva milijuna manje nego što je učenika u javnim školama Kalifornije. Slojevitost birokracije u obrazovnom sustavu Sjedinjenih Država također je prekomjerna. Mike Smith kaže da se ne može samo tako preslikati reforma iz jedne zemlje u drugu: "Ako posudimo ideje od Singapura, moramo shvatiti da ih prenosimo u drugačiji sistem, gdje se radi na drugačiji način, i one ne moraju nužno funkcionirati isto kao I u Singaporu".

Međutim, dodaje on, Sjedinjene Države iz primjera Singapura svejedno mogu puno naučiti. Ozbiljna školska reforma mora se koncentrirati na ono što će poboljšati dobrobit i uspjeh učenika – a to je cilj koji ne poznaje državne granice.

XS
SM
MD
LG