Linkovi

Neal Thompson: "Sezona uragana"


J. T. Curtis trener je ekipe američkog nogometa škole John Curtis Christian u New Orleansu proteklih 37 godina. Sa svojom ekipom, Patriotsima, pobjeđivao je u više od 400 utakmica i uveo ih 21 put u državno prvenstvo. Curtis nije samo bio trener već i odgajatelj koji je učio svoje momke kako da vjeruju u sebe, budu timski igrači i žive sa svrhom. Kada je prije dvije godine New Orleans pogodio uragan Katrina to što su naučili morali su i pokazati.

Rijetko se događalo da se J.T. Curtis, kao glavni nogometni trener škole koju je utemeljio njegov otac 1962. godine, nije morao nositi s izvanrednim situacijama. No njegov najveći izazov bio je 29. kolovoza 2005. godine kad je do New Orleansa stigao uragan Katrina. Kad je autobus kojim su se vraćali s prve utakmice sezone stigao do škole igrače su čekali roditelji kako bi odveli iz grada, kaže Curtis: "To nije bilo neuobičajeno iskustvo za nas. U posljednjih sedam-osam godina imali smo četiri ili pet evakuacija. Očekivali smo da ćemo se za šest sati vratiti kućama".

Međutim, ne samo da se tjednima nisu mogli vratiti kućama već nisu bili u mogućnosti biti međusobno u kontaktu.

"Vjerovali biste da 2005. godine trebate samo podignuti slušalicu, mobitel ili napisati email i stupiti u kontakt s bilo kime bilo gdje u svijetu. Katrina je sve promijenila. Otkrili smo kako smo ranjivi na majku prirodu", kaže Curtis.

Škola je pretrpjela samo manju štetu i među prvima je ponovno otvorila vrata. Treneru Curtisu prvi zadatak bio je spojiti ekipu i spasiti sezonu. Kako se školski život oživljavao tako su se i studenti vraćali. Za Michaela Walkera to je bilo emotivno iskustvo. "Skoro sam zaplakao. Bio sam vrlo uzbuđen vidjeti stara i poznata lica i povratiti dio starih osjećaja", kaže Walker.

Njegov suigrač Andrew Nierman slaže se: "Kad je došlo vrijeme za treninge i druženje s mojim prijateljima iz ekipe riješio sam se stresa od uragana Katrina. To mi je omogućilo da utješim prijatelje koji su imali probleme kod kuće. Moj prijatelj Michael Walker gotovo godinu dana živio je u kamp kućici ".

Utakmice petkom navečer, kaže trener Curtis, osigurale su učenicima, igračima, učiteljima i roditeljima ono što im je najviše trebalo: osjećaj povratka normalnom životu. Priča o treneru J.T. Curtisu i njegovoj ekipi Patriotsa obrađena je u novoj knjizi Neal Thompsona naslovljenoj: Sezona uragana – Trener, njegova ekipa i njihov trijumf u vrijeme Katrine. Thompson, koji je s ekipom proveo dugo vremena, kaže da su ti mladići i njihov trener iskazali impesivan ekipni duh koji je pomogao cijeloj zajednici da lakše preživi i izliječi rane. Autor se nada da će njegova knjiga poslužiti kao podsjetnik na to koliko je Katrina uništila New Orleans te koliko je još pomoći potrebno da bi se grad vratio u normalu.

XS
SM
MD
LG