Linkovi

Human Rights Watch: Srbijanska vlada ne uspijeva zaustaviti sve veći val nasilja nad manjinama


U dokumentu pod nazivom “Opasna ravnodušnost: Nasilje nad manjinama u Srbiji” Human Rights Watch objavljuje popis napada na manjine od 2003.godine, uključujući fizičke napade, te napade na vjerske i kulturne objekte, kao i oskrvnuća groblja. “Odgovor srbijanske vlade na ove napade nije bio zadovoljavajući” – ocjenjuje Human Rights Watch te naglašava da je Vlada jedino bila brza u nastojanjima za umanji značaj incidenata, dok se kritike upućuju i na rad policije i tužitelja.

“Nasilje protiv manjina je sve veći problem u Srbiji” – kaže Holly Cartner, direktorica odjela Human Ridghts Watcha za Europu i Središnju Aziju – te dodaje da se “…Srbija ne može približiti Europskoj Uniji sve dok se napadi na manjine ne počnu shvaćati kao ozbiljan problem.” Human Rights Watch napominje da povjerenik za proširenje Europske unije Olli Rehn upravo posjećuje Beograd, gdje razgovara sa predstavnicima srbijanske Vlade o Sporazumu o stabilizaciji i udruživanju. Zaštita manjina u Srbiji važna je polazišna točka za povećanje razine odnosa Beograda s Europskom unijom – navodi Human Rights Watch.

U Izvješču se dalje navodi da je u proteklih godinu i pol mlaka reakcija srbijanske Vlade na etničko i vjersko nasilje ohrabrila srpske ekstremiste. Osim primjera, kako piše “ …napada srpskih ultranacionalista na Albance, muslimane i Rome…”, navodi se i veliki broj napada na Madjare i Hrvate u Vojvodini. “U ovoj godini broj etnički motiviranih incidenata u Vojvodini je smanjen, ali je pojačan u drugim dijelovima Srbije, često u obliku anti-semitskih i anti-muslimanskih natpisa, kao i fizičkih napada na Rome.” Human Rights Watch priopćava kako u Srbiji nedostaje zakon protiv etničke mržnje, što olakšava takve napade, zatim da su kazne za te napade simbolične, te da u policjskim snagama uopće nema pripadnika nacionalnih manjina.

“Vlada Srbije treba pokazati i napadačima i žrtvama napada protiv manjina da oni neće biti tolerirani” – kaže Holly Cartner– “…zato je od ključnog značaja da se počne prakticirati osuda takvih napada, kao i privodjenje pravdi odgovornih za tu vrstu nasilja…” Izvješče Human Rights Watcha o nasilju nad nacionalnim manjinama u Srbiji sadrži i niz preporuka srbijanskoj Vladi potrebnih za trenutačno poboljšanje vrlo teške situacije kada je etničko i vjersko nasilje u pitanju.

XS
SM
MD
LG