Linkovi

Clinton: ekspanzija NATO saveza poboljšat će sigurnost i Rusije


Clinton: ekspanzija NATO saveza poboljšat će sigurnost i Rusije
Clinton: ekspanzija NATO saveza poboljšat će sigurnost i Rusije
<!-- IMAGE -->

Američka državna tajnica Hillary Clinton je ekluzivno za Glas Amerike razgovarala s izvjestiteljem Davidom Golustom. Prva tema intervjua bila je zabrinutost oko mogućeg narušavanja prava žena u Afganistanu kao posljedice mogućih ustupaka afganistanske vlade prema talibanima.

"Ja sam također zabrinuta oko toga, te sam o tome razgovarala ne samo s afganistanskim ženama već i s predsjednikom Karzaijem i drugima. Nema intencija da to toga dođe i mi ćemo se po tom pitanju zaista potruditi. Ideja iza pokretanja procesa pomirbe i reintegracije u Afganistanu je da se njegovi stanovnici uključe u društveni sustav štujući odredbe afganistanskog ustava, koji nalaze ravnopravan položaj žena. Sjedinjene su Države predane poštivanju tih načela," rekla je Hillary Clinton.

Tajnica Clinton je na sastanku u Parizu navela da će ekspanzija NATO saveza poboljšati i sigurnost Rusije, iako se sama Rusija protivi njegovom širenju. Upitali smo tajnicu Clinton što misli o navodima da je Rusija možda postala manje demokratska uslijed NATO ekspanzije?

"Ne mislim da činjenice potvrđuju te tvrdnje. NATO nema napadačke pretenzije prema svojim miroljubivim susjedima. U stvari NATO je jako zainteresiran za tješnju suradnju s Rusijom, jer vjerujemo da će u 21. stoljeću glavni problemi biti ne u sukobima izmedju miroljubivih država, već u sukobima s ne-državnim čimbenicima i državama koje ne poštuju međunarodne norme, s čime je Rusija već imala problema. Također mislim da je Rusiji koristilo to što nije morala brinuti o svojim zapadnim susjedima," rekla je tajnica Clinton.

XS
SM
MD
LG