Linkovi

Nadbiskup Hannan: Međugorje pozitivno utječe na mlade katolike


U New Orleansu je nedavno održana povijesna misa kojom je obilježeno stotinu godina službe trojice katoličkih nadbiskupa iz tog grada u saveznoj državi Louisiani. Jedna od poruka tijekom mise pročitana je na hrvatskom jeziku što treba zahvaliti 93-godišnjem nadbiskupu Philipu Hannanu koji je odavno, još prije II svjetskog rata, razvio interes za Hrvatsku.

Unatoč svojim poznim godinama umirovljeni nadbiskup ne pomišlja na usporavanje radnog ritma. Predsjednik je neprofitne organizacije Focus Worldwide Network u sklopu koje djeluje kršćanski televizijski program Focus. Taj program emitira se u New Orleansu, te se upućuje u 15 velikih nadbiskupija u Sjedinjenim Državama poput New Yorka, Baltimora i Detroita. Nadbiskup Hannan nam kaže da se jako davno upoznao s hrvatskim narodom i njegovom poviješću.

"Od 1936. do 1940. godine boravio sam u sjemeništu u Rimu. U našoj skupini bio je jedan izniman Hrvat, jako dobar čovjek, po imenu Špehar, koji je došao iz Kolorada. Obojica smo bili jako zainteresirani za povijest. Od njega sam puno naučio o Hrvatskoj", kaže Hannan.

Tijekom II svjetskog rata nadbiskup Hannan bio je vojni kapelan 82. padobranske divizije u Europi. Nakon povratka u Sjedinjene Države obnašao je dužnost pomoćnika biskupa Washingtona te je bio osobni savjetnik za katolička pitanja tadašnjeg američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedya. Nadbiskup Hannan dosta se angažirao za Hrvatsku tijekom Domovinskog rata za što ga je pokojni predsjednik Franjo Tuđman nagradio državnim odličjem.

"Budući da sam znao povijest od mog prijatelja Špehara jako sam želio pomoći Hrvatim jer su povijesno gledano oni učinili dosta na obrani Zapada. Upravo zato Hrvatska ima današnji geografski oblik jer su se postupno branili i povlačili pred Turcima", kaže Hannan.

Nadbiskup Hannan više puta pohodio je Međugorje, a i njegovih dvoje suvoditelja na televiziji Focus ističu koliko im je posjeta tom području bila važna za njihovu osobnu duhovnu obnovu. Katolička crkva nije priznala Međugorje kao mjesto ukazanja Djevice Marije no on je o značaju Međugorja za Katoličku crkvu – kako nam kaže – razgovarao i s papom Ivanom Pavlom II.

"Tijekom jedne večere s papom 1989. godine rekao sam mu da Međugorje pozitivno utječe na mlade katolike, da ništa loše ne vidim u tome. Rekao sam mu da sam upoznat s tamošnjim problemima između predstavnika Crkve i franjevaca. On je šutio, nije rekao ni riječ, ali osjetio sam što misli. Osobno, vidio sam koliko je dobra došlo iz Međugorja i ja sam zato da ga Katolička crkva prizna", keže Hannan.

Nadbiskup Hannan je dodao da podržava nedavnu izjavu pape Benedikta XVI koja je izazvala gnjev u muslimanskom svijetu. «On je htio poručiti da se neke stvari ne mogu rješiti nasiljem, a reakcija na njegove riječi upravo je ono na što je htio ukazati», kaže umirovljeni nadbiskup New Orleansa.

XS
SM
MD
LG